Internacional 23/08/2022

Brussel·les, que assumeix una guerra llarga, vol entrenar soldats ucraïnesos

Kíiv es prepara per al Dia de la Independència sota la por de nous atacs russos contra la capital

ARA
3 min
Soldats ucraïnesos en una cerimònia aquest matí a Lviv.

BarcelonaFa sis mesos que Rússia va engegar la invasió d'Ucraïna i els plans del Kremlin estan lluny de complir-se. Tothom es prepara per a una guerra llarga i la Unió Europea, que ja ha pres decisions sense precedents, com armar Kíiv o obrir de bat a bat les portes a les refugiades, té ara una nova patata calenta sobre la taula. La setmana vinent a Praga els ministres de Defensa dels Vint-i-set discutiran la proposta del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, de posar en marxa una "potent missió d'entrenament i organització" per ajudar l'exèrcit ucraïnès.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No entenc per què enviem missions d'entrenament a l'exèrcit de Moçambic i no a l'exèrcit d'Ucraïna", va dir dilluns Borrell a Santander. La UE té actualment 17 missions d'aquest tipus en països com el Txad, la República Centreafricana, Somàlia, Moçambic i fins fa poc Mali, que operen sota un centre de comandament a Brussel·les, la Capacitat Militar de Planificació i Execució (MPCC), creat el 2017. Fonts comunitàries expliquen a l'ARA que alguns països ja estan oferint aquesta assistència i que a Praga valoraran "com millorar aquesta ajuda, sinergies i avenços sobre el que ja s'està fent". No hi ha més detalls i Borrell es va limitar a aclarir que la missió no es faria dins d'Ucraïna, sinó en països veïns.

La iniciativa completaria les missions d'entrenament que ja ofereixen la República Txeca, França i Polònia, i també fora del club comunitari el Regne Unit, que ha obert un centre d'entrenament per a 10.000 soldats ucraïnesos al sud de Londres. Dinamarca i Suècia també han enviat instructors al centre britànic, on es formen combatents amb experiència militar prèvia i sense.

Abans de la invasió russa, quan el Kremlin acumulava tropes a les fronteres d'Ucraïna, els ministres de Defensa ja van esbossar un pla per formar oficials ucraïnesos, a petició de Kíiv.

Màxima alerta el Dia de la Independència

Mentrestant, Ucraïna celebra aquest dimecres el 31è aniversari de la seva independència de l'URSS, una data marcada al calendari i en què, segons asseguren les autoritats ucraïneses, el Kremlin vol aprofitar per fer un atac exemplificador sobre Kíiv, que en les últimes setmanes ha estat relativament tranquil·la. El govern ha prohibit les celebracions públiques per por a un atac i l'assessor presidencial Aleksandr Rodnianski ha assegurat que molts civils estan intentant fugir de la capital.

Els Estats Units també han alertat que Rússia estaria preparant bombardejos sobre infraestructures civils i edificis governamentals i ha emès per primer cop des de fa setmanes una alerta de seguretat específica des de la seva ambaixada a Kíiv. Encara que ha demostrat que no necessita justificacions, el Kremlin podria rendibilitzar les crides a la revenja després de l'assassinat dissabte de la propagandista Daria Dugina, que avui ha estat enterrada a Moscou.

Després del consell de ministres en què han participat el president polonès, Andrzej Duda, i de manera telemàtica el primer ministre britànic en funcions, Boris Johnson, i el president francès, Emmanuel Macron, l'ucraïnès Volodímir Zelenski ha assegurat que qualsevol atac rus "rebrà una forta resposta". El mandatari ha reiterat que no està disposat a fer cap concessió territorial a Moscou, que ja ocupa un 22% del territori ucraïnès, i ha tornat a reivindicar la sobirania sobre la península de Crimea, sota ocupació russa des del 2014. Els representants europeus han fet costat a Kíiv sobre Crimea.

Una de les pors dels ucraïnesos és que el Kremlin utilitzi la data per exhibir els primers simulacres de judicis als territoris que ha aconseguit ocupar. L'ONU ha alertat de les imatges de gàbies de ferro al teatre filharmònic de Mariúpol, aparentment per escenificar els processos contra presoners de guerra.

stats