Càrregues policials a l'esplanada de les Mesquites després de dotze hores d'alto el foc a Gaza

Uns fets similars als d'avui van ser el detonant del conflicte que s'ha acabat aquesta matinada

2 min
Membres de les forces de seguretat israelianes davant de manifestants palestins a l'esplanada de les Mesquites, aquest divendres

SabadellLa policia israeliana ha carregat aquest divendres al migdia contra grups de musulmans a l'esplanada de les Mesquites, a Jerusalem Est. Els agents han disparat bales de goma, gasos lacrimògens i granades de so contra els fidels que havien sortit de la mesquita d'Al-Aqsa després de les pregàries d'aquest divendres, segons informen diversos mitjans i com es pot veure en alguns vídeos difosos a través de les xarxes socials.

Arwa Ibrahim, periodista d'Al Jazira

Els fets han tingut lloc tot just dotze hores després que comencés l'alto el foc acordat ahir entre Israel i Hamàs, que ha suposat la fi dels bombardejos israelians sobre la franja de Gaza i del llançament de coets des d'aquest territori palestí cap a Israel. L'acord és incondicional i, per tant, no inclou cap compromís per part d'Israel d'aturar aquest tipus d'accions, però des de Hamàs ja s'havia avisat aquest matí que les seves dues principals exigències per mantenir la treva eren garantir la seguretat a Al-Aqsa (el tercer lloc més sagrat de l'islam) i deixar sense efecte les amenaces de desnonament de les famílies palestines del barri de Xeikh Harrah, a Jerusalem Est.

Segons mitjans israelians, Hamàs havia convocat aquest divendres un "dia de fúria" a Jerusalem. Després de les pregàries del migdia, un nombrós grup de palestins ha iniciat una manifestació de suport a Gaza a l'esplanada de les Mesquites, on han onejat banderes palestines. Segons recull Reuters, un portaveu policial ha explicat que alguns dels manifestants han llançat pedres i còctels Molotov des de dins del recinte contra els agents que en custodiaven les portes, i que aquests hi han respost dispersant-los.

El xoc ha durat aproximadament una hora i tot seguit les forces de seguretat s'han retirat novament a les seves posicions, a les portes del complex. Fonts mèdiques assenyalen que hi ha hagut una vintena de ferits, dos dels quals han sigut traslladats a l'hospital.

Les càrregues policials a l'esplanada de les Mesquites van ser el detonant, dilluns de la setmana passada, del conflicte que s'ha acabat aquest divendres a la matinada: Hamàs va respondre-hi llançant coets contra Jerusalem i, com a represàlia, l'exèrcit israelià va començar el bombardeig sobre Gaza. De moment, l'organització islamista no ha anunciat cap acció de càstig pels fets d'aquest divendres a Al-Aqsa.

Creix el nombre de morts

Tot i que els bombardejos a Gaza s'han aturat des d'aquesta matinada, el nombre de víctimes mortals a la franja ha seguit creixent en les últimes hores, a causa de la defunció d'alguns ferits i de la recuperació de cossos sense vida d'entre les runes d'edificis afectats pels atacs israelians. Les últimes xifres difoses pel ministeri de Salut de la franja situen el nombre de morts en 243, inclosos 66 menors d'edat, i el de ferits per sobre dels 1.900. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha assegurat aquest divendres que els atacs han abatut més de 200 membres de Hamàs i de la Jihad Islàmica, entre els quals 25 comandaments. A Israel, el nombre de morts es manté en 12 (incloses dues criatures) i hi ha hagut uns 800 ferits.

stats