Detingut el nou líder del Daeix a Istanbul

Ankara vol reivindicar el seu paper a l'OTAN i un dia després d'anunciar una nova operació al nord de Síria

3 min
Un agent de la divisió d'operacions especials de la policia de Turquia guarda l'exterior de la casa segura d'un contrabandista durant una batuda

IstanbulAbu al-Hassan al-Qurayshi, el líder del Daeix (acrònim àrab de l'Estat Islàmic), ha estat detingut a Istanbul, segons mitjans turcs, que precisen que la policia el va sorprendre en un pis. En l'operació, segons indiquen fonts policials a OdaTV, “no es va disparar un sol tret” i el líder terrorista es va rendir. Al-Qurayshi, que ara mateix és interrogat pels serveis d'intel·ligència turcs, és de l'Iraq i va ser proclamat califa de l'Estat Islàmic aquest mateix any, al mes de març. Fins llavors Al-Qurayshi era el número tres del grup. Si es confirma –cosa que, segons la premsa turca, ha de fer personalment Erdogan en els pròxims dies–, seria el primer líder de l'organització jihadista –el més efímer dels que ha tingut– que seria capturat amb vida.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ara que s'anuncia aquesta detenció, no confirmada pel mateix govern i que, segons apunten periodistes pròxims a Erdogan, es va dur a terme la setmana passada, el grup torna a quedar-se sense líder. De fet, el seu antecessor, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, va morir en una operació de forces especials dels Estats Units al febrer a Síria, tot i que també s'apuntava que va immolar-se amb un cinturó explosiu mentre el Daeix intentava guanyar territori a la zona d'Idlib, al nord-oest del país. El fundador del Daeix, Abu Bakr al-Bagdadi, també va morir en una operació dels Estats Units l'any 2019, també a Idlib, que va confirmar la decadència del grup que va prendre el control de bona part del territori de Síria i l'Iraq i va inspirar nombroses matances arreu del món.

Antiterrorisme

Ankara ha estat criticada per tolerar el Daeix, tot i que Erdogan sempre ha afirmat que Turquia ha fet més que cap altre país per combatre'l. L'any 2013 Turquia va declarar el grup com a organització terrorista i també ha patit en la pròpia pell la seva violència. La discoteca Reina i l'aeroport d'Istanbul o la ciutat de Suruç, entre d'altres, són escenaris d'atemptats del Daeix on van ser assassinades més de 300 persones. Però enmig de tot l'enrenou, un informe del Tresor dels Estats Units publicat el gener del 2021 informava que el grup continuava tenint diversos “centres logístics” per a les seves finances dins del territori turc. De fet, ara molts es pregunten com un dels terroristes més buscats del món va poder amagar-se a Istanbul.

L'anunci de la detenció arriba mentre Erdogan intenta donar relleu al paper de Turquia com a membre de l'OTAN, després de la petició d'incorporar-s'hi de Suècia i Finlàndia, països als quals ha amenaçat de vetar a l'Aliança pel seu suport al moviment kurd. I ara mateix això agafa força amb les negociacions que es duen a terme a Ankara, amb Estocolm i Hèlsinki per superar el no de Turquia, en una votació que requereix unanimitat. Mentre el Daeix no és motiu de discussió, el Partit dels Treballadors del Kurdistan és la línia vermella on se centra el debat i on Turquia acusa tots dos països d'encobrir “terroristes” per no haver acceptat diverses extradicions que els havia reclamat. Erdogan vol erigir-se en l'antiterrorista per antonomàsia i, al mateix temps, ja ha anunciat una nova operació militar al nord de Síria contra els “terroristes” de les YPG, la milícia kurda.

El Daeix, ara com ara, és present en petits territoris de Síria i l'Iraq, però la seva força és una caricatura del que va ser a partir de l'any 2014, quan controlava grans extensions als dos països. De fet, ara mateix ja no controlen cap territori gràcies a les milícies kurdes, acusades de terrorisme per Ankara i que van comptar amb suport militar dels Estats Units. Molts dels membres destacats del Daeix han passat de viure com a caps d'estat –dins els territoris que controlaven– a amagar-se per les cantonades.

stats