Espai

La nau Starship explota quatre minuts després del seu primer llançament de prova

La nova nau de SpaceX aconsegueix enlairar-se, però esclata abans d'arribar a l'òrbita de la Terra

3 min
Moment de l'exposió del SpaceX Starship

BarcelonaEntre un enorme núvol de fum i pols, la silueta negra i en forma de fletxa de l'Starship s'ha alçat aquest dijous al matí (migdia a Catalunya) des del desert del sud de Texas. Quatre minuts després, explotava en l'aire. L'empresa espacial d'Elon Musk, SpaceX, fracassava així en el seu primer llançament de prova de la nau que s'espera que aviat transporti de nou humans a la Lluna. Des de l'empresa destacaven el fet que l'enlairament havia funcionat bé, però la nau no ha pogut completar el seu vol inaugural perquè ha esclatat abans d'arribar a posar-se en òrbita.

Quan el coet ja feia tres minuts que estava en l'aire ha començat a fer rotacions, i des del centre de comandament s'ha avisat que la separació de la nau i el coet no s'estava produint tal com estava previst. Pocs segons després, als quatre minuts del llançament, una explosió en l'aire posava fi a la prova. No s'havia completat la fase de separació del coet i la nau. El vol programat era de 90 minuts, però va acabar molt abans.

Combo de fotografies amb l'enlairament i l'explosió de la nau.

En el centre de control l'alegria s'ha desfermat quan la nau s'ha enlairat i, després d'un breu silenci de commoció durant l'explosió, s'ha recuperat de seguida, amb forts aplaudiments mentre es veia com queien columnes de fum i restes sobre el cel. "Com ho havíem promès, un final excitant", deia la presentadora de l'acte, i, poc després, afegia: "Està clar que ho volíem completar del tot, però arribar fins aquí és increïble ja. Hem tingut un enlairament exitós, hem sortit de la torre (d'enlairament), i això, sincerament, era tota la nostra esperança". Asseguraven, a més, que totes les dades recollides en aquest primer vol es farien servir per poder programar millor la següent prova. El mateix Elon Musk estava al capdavant a la sala de control del llançament. SpaceX assegura que continuarà intentant-ho fins que posi en òrbita amb èxit l'Starship i la tingui llesta per a les missions a la Lluna.

L' Starship és un element central dels esforços de la NASA per tornar a portar-hi humans. Un cop s'aconsegueixi fer una prova amb èxit, la nau s'utilitzarà en la missió Artemis 3 que s'espera per al desembre del 2025 i que ha de fer aterrar a la Lluna una tripulació humana, una fita que no es repetia des del 1972. Serà també la primera vegada que una dona i una persona negra trepitjaran la Lluna. Tot just fa uns dies es va presentar la tripulació de l'Artemis 2, la missió prèvia que pretén provar el nou sistema fins a l'òrbita de la Lluna, i que inclourà en el seu equip també una dona i un home negre. Christina H. Koch serà la primera dona que orbitarà el nostre satèl·lit natural i Victor Glover el primer afroamericà, dues fites extraordinàries però que els descarten ja a tots dos per a la missió Artemis 3, que portarà la primera dona a posar un peu a la Lluna.

Dissenyat com un sistema de coets totalment reutilitzable, l'Starship també és al centre de l'objectiu final d'Elon Musk de transportar humans a Mart i serà crucial perquè el negoci de SpaceX sigui lucratiu. El primer que hauria hagut de fer, però, en la prova fracassada d’aquest dijous, hauria sigut arribar a l’òrbita. Aquest vol de prova, sense tripulació, era un pas clau en el programa lunar de la NASA. Així doncs, caldrà repetir-lo. El pla és que els astronautes que s'enlairaran amb el Sistema de Llançament Espacial (SLS, segons les sigles angleses) dins de la càpsula Orion, trobin i es traslladin a l'Starship un cop a l'atmosfera de la Lluna per fer la resta del viatge fins a la superfície lunar. L’Starship després s’enlairaria de la Lluna i transferiria els astronautes altra vegada a l’Orion per procedir al retorn a la Terra.

"Felicitats a l'equip de SpaceX per una excitant prova de llançament de l'Starship! Hem après moltíssim per al nostre proper llançament en uns mesos", tuitava una mica més tard el propietari de l'empresa, Elon Musk. Així, el coet de dues etapes, amb una alçada de 120 metres, tornarà a posar-se a prova probablement aquest mateix any.

"És un contratemps per a Elon Musk i SpaceX, però no un fracàs total", assegurava l'especialista en ciència de The New York Times, Kenneth Chang, que recordava que, abans del llançament, el mateix Musk havia rebaixat les expectatives, dient que podrien passar diversos intents abans que l'Starship tingués èxit en aquest vol de prova. El pla previst per a la prova fallida era que l'Starship agafés prou velocitat per entrar en òrbita i després caigués sobre l'oceà Pacífic, a prop de Hawaiï".

stats