Estats Units

Trump, condemnat a pagar una indemnització de 83 milions a l'escriptora Jean Carroll per difamació

Un tribunal de Manhattan l'acusa d'haver-ne destruït la reputació per les campanyes contra ella a les xarxes socials

ARA
2 min
Donald Trump després de declarar al judici de Carroll a Nova York.

BarcelonaUn jurat de Manhattan ha condemnat aquest divendres l'expresident Donald J. Trump a pagar 83,3 milions de dòlars a l'escriptora E. Jean Carroll per difamar-la en publicacions a les xarxes socials, rodes de premsa i fins i tot a la campanya electoral. La indemnització es divideix en 18,3 milions en concepte de danys i perjudicis i 65 milions més per danys punitius, xifres molt més altes que les que s'havien anat mencionant durant el judici. La dona l'havia acusat el 2019 d'haver-la violat al vestidor d'uns grans magatzems quan ella era jove.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El jurat, de nou membres, ha considerat Trump culpable pels atacs persistents contra ella. En un sol dia havia arribat a fer 40 publicacions a la seva xarxa Truth Social, quan ja no era president.

Carroll, de 80 anys, va declarar que les repetides burles i agressions per part de l'expresident havien mobilitzat molts dels seus partidaris, la qual cosa va provocar assetjament a les xarxes socials que va destrossar la seva reputació com a columnista de la revista Elle. L'escriptora va mantenir en silenci l'agressió fins que el 2019 va publicar un llibre en què denunciava l'expresident per violació i, després que Trump ho negués, el va denunciar per violació i difamació.

El maig passat, un jurat va condemnar l'exmandatari per abús sexual per inserir els seus dits a la vagina de Carroll sense consentiment, així com per difamació i a pagar una suma de 5 milions de dòlars. Ara ha dictaminat que va danyar la reputació de l'escriptora. Tot i la decisió del jurat el 2023, Trump continua negant, tant a les rodes de premsa com als comentaris a les xarxes, haver conegut Carroll i diu que tot es tracta d'una farsa i una caça de bruixes.

Trump també ha mostrat el seu descontentament durant aquestes dues setmanes amb diferents gestos, com aixecar-se i sortir de la sala aquest divendres quan l'advocada de Carroll estava apuntant, en els seus arguments finals, que Trump s'ha d'enfrontar a la justícia com qualsevol altre ciutadà.

Una campanya política paral·lela

El dia abans que s'iniciés el judici, Trump va aconseguir la seva primera victòria preelectoral després d'arrasar amb més del 50% dels vots als caucus d'Iowa i aquest dimarts Trump va guanyar amb més del 50% les primàries republicanes de Nou Hampshire.

Trump s'enfronta a quatre causes penals més: dues per intentar revertir el resultat de les eleccions del 2020, en què va perdre contra l'actual president, Joe Biden; una per emportar-se documents classificats de la Casa Blanca a la seva residència de Florida; i una relacionada amb els pagaments a l'actriu porno Stormy Daniels perquè no revelés que hi havia mantingut una relació.

stats