Internacional 15/07/2013

Protestes massives als EUA per l'absolució del vigilant acusat de racisme

George Zimmerman va matar un noi afroamericà en defensa pròpia, segons un jurat de Florida

Reuters
2 min

Sanford, FloridaMilers de persones han sortit al carrer a diverses ciutats dels Estats Units, entre les quals, Nova York, Boston i San Francisco, per protestar contra el veredicte de "no culpable" que el jurat format per sis dones va sentenciar a favor de George Zimmerman dissabte passat. Els manifestants veuen en l'actuació del vigilant hispà, que el febrer del 2012 va matar un noi afroamericà en defensa pròpia, un símptoma de racisme. No obstant això, no hi ha hagut disturbis greus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hores abans que es produïssin les manifestacions, el president Obama va emetre un comunicat cridant a la calma i demanant respecte per la justícia. "La mort de Trayvon Martin és una tragèdia", ha declarat per escrit, però "som un país de llei".

Conflictes racials als Estats Units

El judici de Zimmerman ha tornat a posar sobre la taula els conflictes racials que encara persisteixen als Estats Units. Una bona part del país veu el judici com un record de la segregació social dels anys 50 i 60 del segle XX, quan la justícia no era igual per a tothom i una persona blanca no era jutjada per matar una persona negra.

El vigilant d'origen hispà estava condemnat a cadena perpètua per disparar contra el jove afroamericà Trayvon Martin, que duia una caputxa posada i tornava cap a casa del seu pare. La fiscalia l'acusava d'haver sospitat del noi per ser negre i haver fet justícia pel seu compte.

Zimmerman, però, sempre ha mantingut que va actuar en defensa pròpia, i la falta de proves per corroborar el contrari és el que ha decantat la balança a favor seu. Aquest és un altre punt de controvèrsia en el debat sobre els drets civils als Estats Units, juntament amb el de les armes. Una persona es pot defensar amb una arma quan es troba en perill, i això, davant el dubte, li concedeix impunitat.

Tot i haver obtingut la llibertat, l'exvigilant encara ha d'afrontar una demanda civil i una possible investigació de la fiscalia federal.

stats