Internacional 06/10/2022

Els EUA creuen que Ucraïna va ordenar l'assassinat de Dúguina a Moscou

Un informe dels serveis d'intel·ligència considera que una part del govern de Kíiv va impulsar l'atac i tem represàlies de Moscou

Julian E. Barnes, Adam Goldman, Adam Entous i Michael Schwirtz / THe New York Times
4 min
Un equip d'especialistes russos inspeccionant el lloc de l'atemptat contra Daria Dugina

WashingtonLes agències d'intel·ligència dels Estats Units creuen que parts del govern ucraïnès van autoritzar l'atac amb cotxe bomba prop de Moscou que l'agost passat va matar Dària Dúguina, la filla d'un destacat ideòleg nacionalista rus aliat de Vladímir Putin. Seria part d'una campanya encoberta que els serveis nord-americans temen que pugui ampliar el conflicte. Els Estats Units no van participar en l'atac, ni proporcionant intel·ligència ni cap altre tipus d'ajudes, van especificar els funcionaris.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fonts dels serveis d'intel·ligència també van dir que no coneixien l'operació amb antelació i que s'hi haurien oposat si se'ls hagués consultat. Quan se'n van assabentar, van amonestar les autoritats ucraïneses per l'assassinat, asseguren.

L'informe sobre l'autoria d'Ucraïna en l'assassinat es va compartir dins del govern dels Estats Units la setmana passada. Ucraïna va negar la seva implicació en aquella mort immediatament després de l'atac, i van repetir aquestes negatives quan se'ls va preguntar sobre l'avaluació de la intel·ligència nord-americana.

Tot i que Rússia no ha pres represàlies per l'assassinat, als Estats Units els preocupa que aquests atacs, encara que tenen gran valor simbòlic, tinguin poc impacte directe en el camp de batalla i puguin provocar que Moscou faci els seus propis atacs contra alts càrrecs ucraïnesos.

Les autoritats nord-americanes van expressar la seva frustració per la falta de transparència d'Ucraïna sobre els seus plans militars i encoberts, especialment si es duen a terme en territori rus. Des de l'inici de la guerra, els serveis de seguretat d'Ucraïna han demostrat la seva capacitat per arribar a Rússia i dur a terme operacions de sabotatge. L'assassinat de Dúguina, però, seria una de les operacions més atrevides fins ara, i demostra que Ucraïna pot acostar-se molt a russos destacats.

Alguns funcionaris nord-americans sospiten que l'objectiu real de l'operació era el pare de Dúguina, Aleksandr Dugin, un ultranacionalista rus, i que els agents que la van perpetrar creien que ell aniria al vehicle amb la seva filla. Dugin, una de les veus més destacades de Rússia que insta Moscou a intensificar la seva guerra contra Ucraïna, ha sigut un dels principals defensors d'una Rússia agressiva i imperialista.

Els agents de la intel·ligència nord-americana, que parlaven en condició d'anonimat, no van revelar quins elements del govern ucraïnès es creu que haurien autoritzat la missió, qui va dur a terme l'atac o si el president Volodímir Zelenski la va signar.

Tot i que el Pentàgon i les agències d'espionatge han compartit informació confidencial sobre el camp de batalla amb els ucraïnesos, ajudant-los a concentrar-se en punts on hi ha comandaments russos, línies de subministrament i altres objectius clau, els ucraïnesos no sempre han explicat els seus plans. A principis de la guerra, funcionaris nord-americans van admetre que sovint sabien més sobre els plans de guerra russos, gràcies als seus intensos esforços d'investigació, que no pas sobre les intencions de Kíiv. Però la cooperació ha augmentat des de llavors. Durant l'estiu, Ucraïna ha compartit amb els EUA i el Regne Unit els seus plans per a la contraofensiva militar iniciada al setembre.

Les agències nord-americanes tampoc no tenen una imatge completa dels grups de poder que competeixen dins del govern ucraïnès, inclosos els militars, els serveis de seguretat i l'oficina de Zelenski. Això pot explicar per què algunes parts del govern ucraïnès potser no eren coneixedores del complot per matar Dugin.

Enverinament i sabotatges als comandaments russos de les zones ocupades

Tot i que els detalls estan envoltats de misteri, el govern ucraïnès ha reconegut en silenci haver matat funcionaris russos a Ucraïna i haver sabotejat dipòsits i fàbriques d'armes russos. Un alt oficial militar ucraïnès que va declinar ser identificat va explicar que les forces ucraïneses, amb l'ajuda de combatents locals, havien dut a terme assassinats i atacs contra col·laboradors ucraïnesos de Rússia i contra funcionaris russos en els territoris ucraïnesos ocupats. Aquests inclouen el cap de la regió de Kherson instal·lat pel Kremlin, que va ser enverinat a l'agost i va haver de ser evacuat a Moscou per rebre tractament d'emergència.

Tradicionalment, els països no discuteixen les accions encobertes d'altres nacions, per por que es revelin les seves pròpies operacions, però alguns funcionaris nord-americans creuen que és crucial frenar el que veuen com a aventures perilloses, especialment els assassinats polítics. Tot i així, Washington s'esforça a insistir que les relacions entre els dos governs continuen sent fortes.

Les preocupacions dels Estats Units sobre les agressives operacions encobertes d'Ucraïna a Rússia no han provocat cap canvi conegut en l'ajuda d'intel·ligència, suport militar i diplomàtic que ofereixen al govern de Zelenski.

Zelenski, objectiu rus

Davant de la resposta agressiva de Putin als èxits de la contraofensiva ucraïnesa, amb una mobilització parcial, creix la preocupació a Washington perquè Rússia pugui estar considerant més passos per intensificar la guerra, fins i tot renovant els esforços per assassinar destacats líders ucraïnesos. Zelenski seria l'objectiu principal dels equips d'assassinat russos, com ho va ser durant l'assalt rus a Kíiv a principis de la guerra. Però ara Rússia podria apuntar a una gran varietat de líders ucraïnesos, molts dels quals tenen menys protecció que Zelenski, van dir les mateixes fonts.

Els Estats Units i Europa havien imposat sancions a Dúguina, que compartia la visió del món del seu pare i va ser acusada per Occident de difondre propaganda russa sobre Ucraïna. Rússia va obrir una investigació pel seu assassinat, que ha qualificat d'acte terrorista. Dúguina va morir a l'instant en l'explosió del seu cotxe, que es va produir al districte d'Odintsovo, una zona acomodada als suburbis de Moscou. El servei d'intel·ligència rus, l'FSB, va culpar de l'assassinat els serveis d'intel·ligència d'Ucraïna. Deien que els agents ucraïnesos havien contractat una dona ucraïnesa, que va entrar a Rússia al juliol i va llogar un apartament on vivia Dúguina, i que va fugir.

En canvi, Ilià Ponomariov, antic membre de la Duma russa que va votar en contra de l'annexió de Crimea, va atribuir l'assassinat a l'Exèrcit Nacional Republicà, un grup de combatents proucraïnesos i anti-Putin que operaven a Rússia, i assegura que ell mateix estava al corrent de l'operació contra Dúguina diverses hores abans que es produís. Però fonts de Washington s'han mostrat escèptiques amb les afirmacions de Ponomariov.

stats