Europa

Els agricultors alemanys bloquegen les carreteres amb el suport de l'extrema dreta

Amb tractors i camions, es mobilitzen contra els plans del govern de retallar diversos subsidis al sector

ARA
2 min
Tractors i camions col·lapsen les carreteres a Alemanya en una protesta dels agricultors.

Barcelona"No hi ha cervesa sense agricultors" es llegeix en alguns dels cartells dels pagesos alemanys que han ocupat aquest dilluns les carreteres amb camions i tractors. Protesten contra els plans del govern d'eliminar subsidis i exempcions fiscals al seu sector, en una mobilització en què també estan molt presents les pancartes del partit d'extrema dreta Alternativa per Alemanya (AfD). Arrenca així una setmana de protestes que busca col·lapsar les principals rutes de trànsit i logística del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La protesta dels agricultors, esperonada per la ultradreta, ha tallat les carreteres en diversos punts del país i bloqueja també alguns passos fronterers amb França, on s'han registrat embussos en l'hora punta d'aquest matí de dilluns. El vicecanceller del govern alemany, Robert Habeck, dels Verds, ja va patir la ira dels camperols alemanys la setmana passada en una protesta que va aturar el ferri en què tornava de vacances. "Circulen crides a fantasies de cops d'estat, s'estan formant grups extremistes i s'exhibeixen obertament símbols etniconacionalistes", va advertir llavors, segons Reuters.

Els agricultors protesten per la prevista eliminació de dues exempcions fiscals, que actualment estalvien uns 900 milions d'euros anuals al sector, diuen, i asseguren que a molts la mesura els obligarà a abandonar el camp. El govern de coalició alemany va haver de retallar milers de milions del seu pressupost del 2024 per tal de complir el mandat constitucional que l'obliga a contenir la despesa pública, però el sector agrícola considera que la càrrega de la majoria d'aquestes retallades l'han assumit ells. La indignació dels agricultors va portar el canceller alemany, Olaf Scholz, a modificar el pressupost 2024, però en lloc d'eliminar la retirada del subsidi al gasoil agrícola el va ajornar: es retallarà un 40% aquest any i un 30% el 2025 per eliminar-lo del tot el 2026. La decisió no va apaivagar la protesta dels agricultors.

"El govern alemany està oblidant que la seva política de desindustrialització té moltes conseqüències difícils", criticava també en un comunicat el partit d'ultradreta AfD, que s'ha sumat a la protesta dels agricultors per treure'n rèdit de cara a diverses eleccions estatals que hi ha aquest any.

stats