Borrell acusa Israel de finançar Hamàs

El cap de la diplomàcia europea argumenta que l'estat hebreu ho ha fet per debilitar l'Autoritat Nacional Palestina

2 min
Borrell en l'acte celebrat a la Universitat de Valladolid

Brussel·lesEl cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, és el dirigent europeu més contundent contra els atacs d'Israel a Gaza i el govern de Benjamin Netanyahu. Però aquest divendres ha anat un pas més enllà. El representant català ha assegurat que l'única via per "assolir la pau" és "imposar des de l'exterior" la creació d'un estat palestí, encara que Tel-Aviv s'hi negui, i ha acusat les autoritats israelites de crear i finançar Hamàs amb l'objectiu de debilitar l'Autoritat Nacional Palestina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Per impedir [la pau], han arribat a crear ells mateixos Hamàs, que ha sigut finançat pel govern d'Israel", ha dit Borrell en el discurs de la seva investidura com a doctor honoris causa per la Universitat de Valladolid. En la mateixa línia, el dirigent socialista ha argumentat que "l'experiència històrica" indica que els diferents actors del conflicte estan massa "enfrontats" per arribar a un acord i ha recordat que tota la comunitat internacional, des del món àrab, els Estats Units, fins a la Unió Europea i l'ONU coincideixen que la "solució són els dos estats". "Tot el món hi està d'acord menys Israel", ha lamentat.

En aquest sentit, Borrell ha criticat que la comunitat internacional no faci res al respecte encara que Israel impedeixi la creació de l'estat palestí. "Els governs passen", ha lamentat el cap de la diplomàcia europea, que ha demanat a tothom que estigui a favor de la solució dels dos estats "que s'hi involucri per fer-ho realitat".

Tot i les contundents paraules de Borrell, la Unió Europea es manté dividida respecte al conflicte entre Israel i Palestina i els Vint-i-set no s'han posat d'acord ni per apostar per un alto el foc. De fet, hi ha socis europeus com Alemanya, que és l'estat més gran i influent del bloc, que són molt reticents a demanar-lo perquè consideren que pot anar en contra del dret a defensar-se d'Israel.

També cal recordar que, entre la resta de dirigents comunitaris, Borrell ha sigut l'únic que ha defensat des del primer moment la posició oficial de la Unió Europea, que teòricament també opta per la solució dels dos estats. En canvi, la presidenta de la Comissió Europea, l'alemanya conservadora Ursula von der Leyen, ha sigut molt criticada per remarcar sempre el dret de defensa d'Israel i, en canvi, recordar tard i poc sovint que les autoritats israelites sempre han de complir amb el dret internacional i humanitari.

stats