Guanya el candidat de Wilders: el nou primer ministre dels Països Baixos és expert en seguretat i migració

Dick Schoof, que va dirigir els serveis secrets neerlandesos, és el nom acordat entre els quatre partits de la coalició

2 min
Wilders i Schoof donant-se la mà en una trobada aquest dimarts.

Brussel·lesLa tria del primer ministre dels Països Baixos del nou govern de coalició liderat pel xenòfob Geert Wilders s'ha fet esperar. Finalment, però, després de mesos d'estira-i-arronses, aquest dimarts l'executiu ha anunciat que ja tenia un nom de consens que casa amb les prioritats del futur executiu. Es tracta de Dick Schoof (Santpoort, 1957), un expert en matèria de seguretat i immigració que ha ocupat diferents alts càrrecs a l'administració neerlandesa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Schoof, que ha estat proposat per l'ultradretà Wilders, és el funcionari que té el rang més alt dins del ministeri de Justícia dels Països Baixos. Anteriorment va ser el cap dels serveis secrets neerlandesos, de l'oficina encarregada de lluitar contra el terrorisme i de l'organisme encarregat de gestionar els serveis als immigrants. "El funcionament de l'estat de dret ha guiat la meva carrera i vull ser el primer ministre de tots els neerlandesos", ha dit en roda de premsa Schoof.

Wilders, el partit de l'ex primer ministre Mark Rutte, una formació populista defensora de la pagesia i una nova escissió del partit tradicional democratacristià –que són les quatre forces que formen la coalició de govern– han sortit a reivindicar i enaltir la figura de Schoof. Coincideixen a destacar el seu perfil tècnic i la seva llarga experiència professional en qüestions com la seguretat i l'arribada de nouvinguts, dos temes que l'extrema dreta ha relacionat contínuament i que han acaparat la política neerlandesa durant els últims anys.

En canvi, el líder de la coalició d'esquerres i cap de l'oposició, el socialdemòcrata Frans Timmermans, ha criticat el perfil de Schoof i ha lamentat que finalment el primer ministre sigui "el candidat de Wilders".

Un programa de govern "excel·lent"

Schoof he evitat avançar cap nom dels ministres que nomenarà els pròxims dies, però ha assegurat que aplicarà l'"excel·lent" programa de govern que van acordar els quatre partits fa dues setmanes. Alguns dels punts més polèmics són l'enduriment de les polítiques migratòries. Fins i tot pretenen demanar a la Comissió Europea no participar en l'acollida d'immigrants que han acordat tots els estats membres de la Unió Europea, també els Països Baixos.

D'altra banda, la coalició liderada per Wilders vol apujar l'IVA del 9% al 21% al sector dels llibres i dels mitjans de comunicació. També pretenen aprovar una forta retallada als pressupostos de la televisió i la ràdio públiques del país. Aquestes decisions han sigut fortament criticades pel sector, que es considera clau per garantir el bon funcionament de la democràcia, que, precisament, posa en risc el creixement de l'extrema dreta.

stats