Internacional Europa 02/01/2023

Comença el dol per la mort de Benet XVI

El Vaticà vol un funeral senzill i auster, i els caps d'estat i líders polítics que hi vulguin assistir ho faran a títol personal

4 min
El cos sense vida de Benet XVI, exposat a la capella ardent a la basílica de sant Pere, al Vaticà

BarcelonaDes de les 9 del matí d'aquest dilluns milers de persones donen l'últim adeu al papa Benet XVI, que va liderar l'Església catòlica entre 2005 i 2013. El papa emèrit va morir dissabte a les 9.35 del matí als 95 anys, i serà enterrat el dijous, després d'un funeral presidit, per primera vegada a la història, per un papa en actiu, el seu successor Francesc. Entre avui i dijous, el cos de Benet XVI està sent exposat a la Basília de Sant Pere perquè els fidels hi puguin presentar els seus respectes. El Vaticà ha anunciat aquest diumenge que el funeral serà solemne, però senzill i sobri, com era desig del difunt pontífex, i per això no es convidaran tots els caps d'estat del món, com s'acostuma a fer en els funerals papals. S'ha convidat només oficialment els caps d'estat d'Itàlia i d'Alemanya, país d'origen del papa emèrit, i la resta de líders polítics hi poden assistir si volen a títol personal.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest diumenge s'han fet públiques les primeres imatges de les despulles del papa emèrit, instal·lades provisionalment en una sala del monestir Mater Ecclesia, el lloc on residia retirat des de la seva històrica renúncia al papat l'any 2013, i on va morir dissabte. Darrere seu, un arbre de Nadal i un pesebre. Amb la imatge, ha quedat revelada una de les moltes incògnites del protocol a seguir en els pròxims dies —ja que no hi havia precedents de funeral d'un papa emèrit—, la vestimenta amb què serà enterrat. El cos sense vida de Joseph Ratzinger porta el mantell vermell, color de dol papal, sobre la túnica blanca que també forma part de la indumentària pontifícia, i sobre el cap la mitra.

A les mans hi té un rosari, però no l'anell del Pescador, que representa simbòlicament el poder papal i que acostuma a passar d'un papa al següent destruint-lo per fer servir l'or en la forja d'un nou anell, que porta sempre la imatge de sant Pere pescador. Amb la renúncia de Benet XVI el 2013 va tenir lloc un fet inusual: l'anell no es va destruir sinó que simplement es va marcar amb una creu per no ser utilitzat de nou, i el papa Francesc va optar per forjar un nou anell papal amb un material menys sumptuós, la plata daurada, com a símbol d'un papat més auster i senzill. L'anell de Benet XVI, però, no serà enterrat amb ell.

Demà dilluns, el cadàver del papa emèrit serà traslladat a la basílica de Sant Pere, on la seva capella ardent serà oberta al públic perquè se'n puguin acomiadar des de les 9 del matí fins a les 7 del vespre. Els dos dies següents encara s'ampliarà l'horari, de 7 del matí a 7 del vespre. I finalment dijous, a les 9.30 del matí, començarà el funeral solemne, presidit per Francesc.

El Vaticà no tenia protocol

El ritu funerari ha aixecat expectació perquè el Vaticà no té cap protocol per a la mort d'un papa emèrit, una figura de la qual no hi ha precedents en l'era moderna. L'últim papa que va renunciar al càrrec —en aquell cas sembla que va ser forçat— va ser Gregori XII al segle XV. De fet, serà la primera vegada que un papa en actiu presideix el sepeli del seu predecessor. En els primers detalls que han transcendit sobre les exèquies, el Vaticà ha explicat que el cos de Benet XVI no serà portat en processó per la plaça com es va fer amb Joan Pau II.

El portaveu del Vaticà, Matteo Bruni, ha explicat que el papa emèrit serà enterrat a la cripta sota la Basílica de Sant Pere, on reposen més de 90 pontífexs. Però Bruni no ha aclarit si se seguirà la tradició dels funerals papals pel que fa als fèretres, que acostumen a ser triples: un de xiprer folrat de vellut carmesí, encaixat en un altre de plom de quatre mil·límetres de gruix, alhora encaixat dins d'un altre de fusta d'om. Es desconeix també si es decretarà el període de dol de nou dies a l'Església que també acostuma a ser preceptiu quan mor un papa.

El 2020, el biògraf autoritzat de Benet, Peter Seewald, va ser citat dient al diari bavarès Passauer Neue Presse que el papa emèrit havia preparat un testament espiritual en què declarava que volia ser enterrat a la cripta on Joan Pau II va ser enterrat originalment el 2005, abans de ser traslladat a una altra capella el 2011 en ser beatificat. Però això s'ha de confirmar. "No és oficial", va puntualitzar Bruni.

El Vaticà, de fet, ha publicat aquest diumenge el testament espiritual de Benet XVI, un document en el qual insta els catòlics a "mantenir-se ferms en la fe" davant de teories científiques que, diu, volen desacreditar-la i que, en opinió del difunt papa emèrit, en ocasions passades s'han acabat desmentint. En el document, Benet XVI també demana "perdó de tot cor" a aquells a qui hagi pogut perjudicar al llarg de la seva vida.

Aquest diumenge, durant l'àngelus de l'Any Nou a la Basílica de Sant Pere, el papa Francesc ha pregat pel seu predecessor, a qui ha descrit com un "fidel servidor de l'Evangeli i de l'Església". "En aquestes hores invoquem la intervenció divina per al papa emèrit Benet XVI, que ahir al matí va deixar aquest món. Ens unim tots, amb un únic cor i una ànima, per donar gràcies a Déu pel do d'aquest fidel servidor de l'Evangeli i de l'Església", ha dit. Segons el portaveu del Vaticà, el papa Francesc va ser la primera persona que va acudir davant de les restes de Benet XVI al monestir Mater Ecclesia, de seguida que va ser informat de la seva mort pel secretari personal del primer.

stats