A la venda el llibre més temut pel Vaticà: la 'vendetta' del secretari de Benet XVI

L'arquebisbe Georg Gänswein, secretari personal de Benet XVI, publica una autobiografia crítica i polèmica

2 min
L'arquebisbe , Georg Ganswein

RomaLa mort de Benet XVI no només posa fi a l'històric període dins de l'Església catòlica que va suposar la convivència forçada de dos papes dins del Vaticà, també deixa orfes una part de la jerarquia eclesiàstica, la més afí als postulats que va impulsar el papa emèrit durant el seu pontificat, que mai no va dissimular la seva perplexitat davant les reformes posades en marxa pel papa Francesc. Tot i això, en aquesta batalla fratricida entre conservadors i progressistes ha aparegut un protagonista inesperat: l'històric secretari personal de Benet XVI, Georg Gänswein.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'arquebisbe alemany, de 66 anys, va ser la mà dreta de Joseph Ratzinger fins als últims dies i fins i tot es va encarregar de cobrir-li la cara abans del tancament del fèretre. Durant gairebé dues dècades va ser l'ombra de Benet XVI, amb qui vivia al monestir Mater Ecclesiae, dins dels Jardins Vaticans. Com a prefecte de la Casa Pontifícia, Gänswein s'ocupava d'acompanyar el Papa a les audiències i rebre els caps d'estat i de govern que arribaven al Vaticà, un càrrec que, després de la renúncia del papa alemany el 2013, li va servir per actuar com a nexe d'unió entre Francesc i el seu predecessor.

Tot i que l'arquebisbe alemany manté el càrrec, el gener del 2020 el papa Francesc el va obligar a agafar-se una excedència per ocupar-se del papa emèrit. El que s'amagava darrere d'aquella decisió de Francesc era un càstig a Gänswein després de la polèmica publicació d'un llibre sobre el celibat sacerdotal, en l'elaboració del qual va participar Benet XVI, que va ser rebut al Vaticà com una intromissió del papa emèrit en el pontificat del seu successor. I ara, amb la desaparició de Benet XVI, l'arquebisbe alemany ha decidit passar comptes amb Francesc.

A les llibreries, 'Res més que la veritat'

La vendetta de Gänswein arribarà a les llibreries italianes aquest dijous. Al llibre, de caràcter autobiogràfic, el prelat alemany ofereix la seva visió dels últims 20 anys amb Joseph Ratzinger i revela la complicada relació entre el papa emèrit i el seu predecessor. A Res més que la veritat. La meva vida juntament amb Benet XVI, Gänswein recull algunes de les reflexions de qui va ser el seu mentor davant les reformes introduïdes per Francesc, incloent-hi la seva decisió de limitar les misses en llatí, que el papa alemany havia rehabilitat el 2007. “Se li va trencar el cor”, escriu.

L'arquebisbe alemany explica que es va sentir “humiliat” quan Francesc va decidir retirar-lo del seu càrrec i explica la reacció de Benet XVI quan va saber la decisió: “Crec que Francesc no es refia de mi i vol que vostè em faci de guardià”. Gänswein assegura que les contínues comparacions entre els dos pontífexs entristien el papa emèrit, “sobretot, quan el comentari procedia des de dins del Vaticà”. El llibre, que es publica tot just uns dies després de la mort del papa emèrit, ha estat rebut com una galleda d'aigua freda al Vaticà. Dilluns el papa Francesc i Gänswein es van veure cara a cara en una trobada privada, i les setmanes vinents el pontífex haurà de decidir el futur de l'històric secretari de Benet XVI, un futur que, ara més que mai, podria serlluny de Roma.

stats