Medi ambient
Internacional Europa 12/07/2023

"No feu fora el pare Noel de casa seva": el Parlament Europeu dona via a la polèmica llei de restauració de boscos

El PP europeu perd el primer gran assalt de la seva croada antiecologista contra el pla verd de Von der Leyen

2 min
Eurodiputats celebrant la votació d'aquest dimecres al Parlament Europeu.

Brussel·lesEl Partit Popular Europeu (PPE) ha ensumat que pot treure rèdit electoral de l'antiecologisme creixent arreu d'Europa i el rebuig que genera la multitud de normatives verdes que està impulsant Brussel·les. I, per això, el president de la formació conservadora, l'alemany Manfred Weber, ha convertit la llei europea de restauració de la naturalesa en el seu cavall de batalla contra l'ambiciós pla verd de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que en matèria de medi ambient compta amb el suport dels socialdemòcrates, l'esquerra, els verds i part important dels liberals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La jugada, però, no li ha sortit gaire bé al PPE, el grup parlamentari més important de l'Eurocambra. Després de votacions molt ajustades en diferents comitès del Parlament Europeu, el grup conservador no s'ha sortit amb la seva i la normativa ha tirat endavant amb 336 vots a favor, 300 en contra i 16 abstencions. "Aquesta llei és una peça clau del Pacte Verd Europeu i va en la línia del consens científic per restaurar ecosistemes", ha celebrat el ponent de la iniciativa, l'eurodiputat socialdemòcrata César Luena.

Aquests últims dies els conservadors havien fet una forta campanya contra la iniciativa i, fins i tot, asseguraven en un tuit que la normativa acabaria amb tota la ciutat finlandesa de Rovaniemi, on viu el pare Noel, perquè "la convertiria tota en boscos i àrees naturals". "No feu fora el pare Noel de casa seva", clamava un tuit des del compte oficial del PPE, en què es pot veure una foto retocada del comissari europeu del Pacte Verd Europeu, el socialdemòcrata Frans Timmermans.

Ara bé, tot i que Weber hagi perdut el primer assalt de la seva gran croada, vol continuar utilitzant la llei de restauració de la naturalesa i tot el pla verd europeu per erigir-se en l'alternativa de l'ecologisme de Von der Leyen, que en l'última ocasió ja li va guanyar la carrera per convertir-se en president de la Comissió Europea malgrat ser del mateix partit i nacionalitat. "La Comissió no ha gestionat bé aquesta iniciativa, si volem guanyar la batalla contra el canvi climàtic primer ens hem de guanyar la gent. Aquesta és la posició del Partit Popular", ha declarat Weber en roda de premsa.

El PPE vol treure rèdit electoral de l'onada antiecologista d'Europa

El PPE vol continuar sent la família amb més representants al Parlament Europeu després de les pròximes eleccions europees del 6 i el 9 de juny de l'any que ve. Els conservadors es reivindiquen com el partit de pagesos i ramaders, volen treure rèdit electoral de l'onada antiecologista que sobrevola diferents estats de la Unió Europea, com els Països Baixos o diferents zones de l'Europa de l'Est, i pretenen evitar que se'ls escapin més votants de zones rurals cap a l'extrema dreta o noves formacions.

La llei de la restauració de la naturalesa hauria passat més desapercebuda si no fos per la batalla política que hi ha al darrere. Tot i això, és d'una gran importància per als ecosistemes d'Europa. La mesura pretén reparar el 80% dels hàbitats naturals en mal estat a llarg termini i recuperar almenys el 20% de les terres aigües degradades d'ara fins al 2030. Després de la votació d'aquest dimecres, el Parlament Europeu haurà de negociar la iniciativa amb els estats membres i ratificar definitivament en una altra votació el text legislatiu final.

stats