Regne Unit

Dos nous desastres electorals dels 'tories' enfonsen una mica més Rishi Sunak

Els laboristes arrabassen dos feus tradicionals dels conservadors i confirmen una tendència que els pot acabar portant a Downing Street

2 min
El candidat laborista per Damien Egan, a la dreta, besa al seu marit, Yossi Felberbaum, després de ser proclamat diputat pel districte de Wellingborough.

LondresSetmana molt difícil per al primer ministre britànic. Rishi Sunak ha entomat aquest divendres al matí una doble molt mala notícia, que s'ha d'afegir a les dues també dolentes que va collir entre dimecres i dijous, quan va saber, respectivament, que la inflació continuava estancada en el 4% i que el país havia entrat en recessió en els darrers sis mesos de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El resultat de dues eleccions locals que es van celebrar ahir ha confirmat la tendència declinant del Partit Conservador, que ha perdut una vegada més dos dels seus feus més tradicionals, que conservava fins ara per majories molt folgades. El districte de Wellingborough, 105 km al nord de Londres, i el de Kingswood, 225 km a l'oest de la capital, han passat a mans laboristes. El cap de l'oposició, Keir Starmer, ha lloat uns "resultats fantàstics", i ha assegurat que "la gent està disposada a confiar en un Partit Laborista canviat".

Un altre element que haurà de preocupar molt a Downing Street és que el tercer partit de la nit en totes dues circumscripcions ha estat el Partit de la Reforma, l'enèsima marca electoral del populista i trumpista Nigel Farage. En els dos districtes, l'ex Partit del Brexit de Farage ha aconseguit superar el 10% dels vots. Els conservadors pateixen, doncs, els efectes d'una tempesta perfecta: els votants que fins ara els donaven confiança abandonen per l'esquerra a favor dels laboristes i per la dreta a favor del Partit de la Reforma. L'única esperança a hores d'ara per als tories és aconseguir que Farage tiri la tovallola i abandoni la cursa als Comuns.

La magnitud de la derrota a Wellingborough, on el laborista Damien Egan ha assolit una majoria de més de 18.000 vots, és espectacular. La caiguda dels conservadors en relació amb les eleccions del 2019 ha sigut gairebé del 38%, la més gran que mai han patit des de la Segona Guerra Mundial en un escó que intentaven conservar. A Kingswood, la candidata Gen Kitchen, que va haver de suspendre la seva lluna de mel per participar en l'elecció, ha superat una majoria conservadora de poc més d'11.000 paperetes.

Gen Kitchen, nova diputada laborista per la circumscripció de Kingswood.

Les primeres anàlisis davant dels resultats no s'han fet esperar. I el guru de la demoscòpia del Regne Unit, el professor John Curtice, de la Universitat de Strathclyde, a Glasgow, s'ha afanyat a declarar als micròfons de BBC Radio 4: "En aquests moments, s'ha de dir que Keir Starmer encara sembla estar a punt de ser el nostre pròxim primer ministre".

Starmer supera així una setmana en què també ha patit alguns sotracs, amb un rebrot de la suposada taca antisemita del partit, que tant va costar a l'anterior líder, Jeremy Corbyn. Les declaracions fetes a l'octubre i conegudes durant el cap de setmana passat d'un altre candidat a una altra imminent elecció parcial, en què acusava Israel de no haver actuat davant la informació que tenia de l'atac de Hamàs per justificar una guerra a Gaza, havien disparat totes les alarmes a Londres. Finalment, el partit va retirar el suport a l'aspirant, i per aquesta raó Starmer s'ha referit en les seves primeres declaracions a un "Partit Laborista canviat".

stats