Internacional Europa 16/05/2023

Els míssils hipersònics russos, clau en l'atac "excepcionalment intens" sobre Kíiv

Ucraïna assegura que les defenses antiaèries han interceptat tots els drons i míssils, però Moscou diu que ha destruït un sistema Patriot

4 min
L'explosió d'un míssil al cel sobre la ciutat de Kíiv durant un atac amb míssils russos

BarcelonaNit d'insomni a Kíiv. Rússia ha llançat un bombardeig aeri "excepcionalment intens" a la capital ucraïnesa a primera hora d'aquest dimarts, amb 18 drons i míssils que, segons les autoritats ucraïneses, s'han pogut interceptar. Es tracta de l'atac aeri més intens sobre la ciutat des de l'inici de la invasió, el 24 de febrer de l'any passat, i és el vuitè atac massiu que pateix Kíiv aquest mes de maig. I Moscou ha fet servir una de les seves cartes més valuoses, els míssils hipersònics Kinjal, l'arma de més gran abast en l'arsenal conegut del Kremlin.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que no hi ha notícies de víctimes mortals, les restes dels projectils abatuts han provocat tres ferits. "Ha estat excepcional pel que fa a la densitat: el nombre màxim de míssils d'atac en el menor període de temps", ha alertat a Telegram Serhí Popko, cap de l'administració militar de Kíiv, que ha assegurat que la majoria han pogut ser interceptats. Les forces armades ucraïneses han afirmat més tard que tots els atacs han pogut ser repel·lits, tot i que des de Moscou ho han desmentit i han assegurat que un Kinjal ha colpejat un sistema de defensa aèria Patriot, un dels més avançats del món, que Ucraïna té gràcies als seus aliats occidentals.

Les alarmes d'atac aeri s'han activat a quarts de tres de la matinada i poc després s'han sentit fortes explosions en tots els racons de la capital. A les quatre hi ha hagut una altra onada d'atacs. La ciutat estava sota foc per terra, mar i aire, amb amenaces pel nord, el sud i l'est, segons ha explicat el comandant en cap ucraïnès, Valeri Zalujni. "El que hem vist aquesta nit ha sigut un dels atacs més importants en un sol lloc. Aquesta quantitat de míssils no seria tan sorprenent si s'hagués llançat a diversos punts del país, però avui s'han disparat tots de cop sobre Kíiv", explica a l'ARA el periodista de The Kyiv Independent Francis Farrell.

Després d'una pausa d'unes setmanes, Rússia va reprendre a finals d'abril la seva tàctica d'atacs amb míssils de llarg abast, sobretot contra la capital, en un intent d'incrementar la pressió a les portes de l'anunciat contraatac ucraïnès. Tot i que els atacs són més freqüents que durant l'hivern, "la quantitat de míssils utilitzats és massa petita per donar resultats tangibles", apunta a Twitter l'analista militar Konrad Muzyka.

Segons l'exèrcit de Kíiv, les defenses antiaèries han interceptat sis míssils hipersònics tipus Kinjal. També han destruït nou míssils de creuer, tres míssils balístics i nou drons, que haurien estat llançats per desviar les defenses. L'analista militar ucraïnès Alexander Kovalenko ha destacat a les xarxes socials la importància d'haver pogut interceptar aquests míssils hipersònics, que segons Moscou "no poden ser interceptats". "Tenen un gran valor per a les forces armades russes i no es fan servir per a qualsevol cosa", ha subratllat.

Els Kinjal són coets que viatgen deu vegades més de pressa que la velocitat del so i tenen un radi d'acció de 2.000 quilòmetres. Vladímir Putin va fer el primer assaig amb un Kinjal el 2018, i va destacar que permetia esquivar totes les defenses antiaèries. No és la primera vegada que Moscou hi recorre, tot i que els ha utilitzat en poques ocasions durant la guerra. Abans de rebre els potents sistemes de defensa aèria occidentals, Ucraïna no era capaç d'interceptar aquests coets, però ara està molt més ben preparada. A principis de maig, les forces aèries van informar que havien aconseguit abatre un Kinjal, per primera vegada des de l'inici de la invasió de l'any passat. "Va ser una mena de prova per comprovar si realment es podia fer caure un Kinjal amb el sistema Patriot", diu Farrell, que destaca que són uns míssils molt cars i dels quals Rússia en té poques unitats.

Atac als Patriot

Aquest dimarts, segons Kíiv, s'han pogut interceptar tots. Però el ministeri de Defensa rus ha esmenat la plana a Ucraïna, i ha assegurat que un d'aquests míssils hipersònics ha destruït un dels sistemes de defensa Patriot que els Estats Units, Alemanya i els Països Baixos han fet arribar a Kíiv. "Un atac d'alta precisió d'un sistema de míssils hipersònics Kinjal ha colpejat a la ciutat de Kíiv un sistema de míssils antiaeris Patriot de fabricació estatunidenca", ha indicat el portaveu del ministeri, Igor Konaixenkov, al seu informe diari. Konaixenkov ha assenyalat que els atacs nocturns d'aquest dimarts també tenien com a objectiu unitats de combat ucraïneses i magatzems de municions, i ha assegurat que "tots han estat tocats".

El ministeri de Defensa rus també ha informat que aquest dimarts, per segon dia consecutiu, que la seva defensa antiaèria ha abatut set míssils de llarg abast Storm Shadow, proporcionats pel Regne Unit a Ucraïna. També ha indicat que s'han interceptat tres míssils antiradar HARM i set projectils Himars, de fabricació estatunidenca.

Segons Farrell, alguns vídeos difosos a les xarxes socials mostren el que sembla un Patriot disparant cap a molts míssils tots de cop. "Sembla un atac deliberat per aclaparar la defensa aèria ucraïnesa i poder destruir un d'aquests sistemes", apunta, tot i que assenyala que és difícil de saber si els coets russos l'han acabat danyant. En cas que sigui així, "significaria un cop important" per a Ucraïna, considera, ja que la defensa aèria és una de les activitats més importants en aquesta guerra. "Gràcies a aquests sistemes tan avançats, [els ucraïnesos] han sigut capaços de mantenir la força aèria russa poc activa", afegeix el periodista. Això ha evitat atacs més importants a la capital i un avanç més ampli de les forces russes en territori ucraïnès. El ministre de Defensa ucraïnès, Oleksi Rejikov, ha qualificat l'actuació de la defensa ucraïnesa com "un altre èxit increïble". Però, com és habitual, la guerra de propaganda de tots dos costats fa difícil saber quina és la foto real.

Detingut el cap del Tribunal Suprem d'Ucraïna, acusat de suborns

El cap del Tribunal Suprem d'Ucraïna, el jutge Vsevolod Kniaziev, ha estat detingut aquest dimarts per la seva suposada implicació en un cas de suborns, segons ha informat la Fiscalia Anticorrupció del país. Aquest organisme i l'Oficina Nacional Anticorrupció han anunciat el descobriment d'un cas de corrupció "a gran escala" al màxim tribunal ucraïnès, relacionat amb "el cobrament de beneficis inapropiats" per part de la direcció del tribunal i d'alguns dels jutges. Segons han informat mitjans locals, Kniaziev hauria rebut suborns per valor de 2,4 milions d'euros.

Agence-France Presse ha detallat que la Fiscalia Anticorrupció atribueix el suborn al multimilionari ucraïnès Kostiantin Zhevago, que hauria pagat al voltant d'un milió d'euros a jutges de la Cort Suprema perquè el tribunal dictés una sentència que li permetés mantenir el control de les accions d'una empresa minera que es troba al centre d'una disputa amb antics accionistes. Zhevago, un exdiputat del Parlament ucraïnès i un dels homes més rics del país, és actualment a França, després que fos detingut al desembre per sospita de blanqueig de capitals i malversació de fons. Kíiv intenta aconseguir la seva extradició.

stats