Internacional Europa 08/09/2022

Ucraïna assegura que avança en la seva ofensiva sorpresa i rep més ajuda dels Estats Units

Blinken visita Kíiv i anuncia un paquet de 2.200 milions d'euros per a Kíiv i 18 països que considera exposats a un possible atac rus

ARA
3 min
El president ucraïnès Volodímir Zelenski i el secretari d'Estat nord-americà Anthony Blinken.

BarcelonaEl secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, ha aprofitat la seva visita sorpresa d'aquest dijous a Kíiv per anunciar un nou paquet d'ajuda econòmica per a Ucraïna i altres països europeus que la Casa Blanca considera "potencialment exposats a una futura agressió russa". Els 2.200 milions de dòlars d'aquest paquet es reparteixen entre Kíiv i 18 estats més, alguns membres de l'OTAN. La visita, la segona del cap de la diplomàcia estatunidenca a Kíiv des de l'inici de la invasió russa, arriba justament quan les tropes ucraïneses protagonitzen una ofensiva inesperada a l'est en què asseguren que han recuperat uns 700 quilòmetres quadrats de territori.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La meitat dels fons, en forma de crèdits i subvenciones, es destinaran a Ucraïna, i la resta a les tres repúbliques bàltiques, Albània, Bòsnia, Bulgària, Croàcia, la República Txeca, Geòrgia, Grècia, Kosovo, Moldàvia, Montenegro, Macedònia del Nord, Polònia, Romania, Eslovàquia i Eslovènia. A part, l'administració Biden ha anunciat el lliurament per valor de 675 milions de dòlars a Ucraïna, que inclouran munició, llançacoets i vehicles. Des del gener Washington ha lliurat a Ucraïna ajuda per valor de 15.200 milions de dòlars. Blinken viatjarà a Brussel·les aquest divendres.

Segons fonts del departament d'Estat citades per l'agència Reuters, l'objectiu de l'ajuda dels Estats Units és situar Ucraïna en una posició sobre el terreny que li permeti negociar amb Rússia: "Per això estem donant suport a la contraofensiva, per posar-los en una posició tan forta com sigui possible, que faci que [el president rus Vladímir] Putin entengui que després de l'hemorràgia de diners, armes i joves russos, que també estan sent destrossats com els ucraïnesos, ha arribat l'hora de seure a la taula de bona fe".

Contraofensiva

Els generals ucraïnesos asseguren que han aconseguit recuperar més de 700 quilòmetres quadrats de territori en els fronts del sud –prop de la ciutat ucraïnesa de Kherson, ocupada per Rússia des de l'inici de la invasió– i de l'est, als voltants de Khàrkiv, la segona ciutat del país que està a tocar de la frontera amb Rússia però sempre s'ha mantingut sota control ucraïnès. Si aquests avenços es mantenen, seria el primer avenç significatiu de l'exèrcit ucraïnès i podria suposar canvis importants, en la mesura que les línies de subministrament des de Rússia podrien quedar afectades. Aquests avenços al nord-est contribuirien en l'ofensiva més decisiva sobre el sud que Kíiv va anunciar fa mesos. I és que Ucraïna té pressa per demostrar que pot canviar les coses sobre el terreny amb l'ajuda militar que li ofereix Occident.

Des de fa uns dies les tropes ucraïneses avancen als voltants de Khàrkiv, en un atac que ha sorprès l'exèrcit rus, que havia concentrat tropes a l'altra banda del riu Dnipró, a Kherson, per defensar el territori ocupat. Segons el general ucraïnès Oleksi Gromov, les seves tropes haurien avançat uns 50 quilòmetres darrere la línia de front –un moviment que no és menor en una guerra de trinxeres– i haurien alliberat una vintena de localitats a la regió de Khàrkiv. Gromov ha destacat el paper rellevant que tenen els drons Bayraktar de fabricació turca en aquestes ofensives.

Moscou, que ha confirmat l'ofensiva ucraïnesa, però no admet pèrdues territorials, ha assegurat que estan aconseguint plantar cara en almenys una ciutat. La premsa internacional no ha pogut verificar aquests moviments sobre el terreny.

stats