Internacional Europa 02/01/2023

Ucraïna destrueix una base russa a Donetsk i assegura que ha matat 400 soldats

Moscou admet la mort de 63 militars en l'atac la nit de Cap d'Any a Makíivka

ARA
2 min
Un soldat ucraïnès a Torske, a la regió de Donetsk.

BarcelonaL'exèrcit ucraïnès ha assegurat que ha matat uns 400 soldats russos en una sola nit, cosa que, si es confirma, suposaria un dels atacs més letals de les tropes de Kíiv contra les forces de Vladímir Putin. Segons el departament de comunicació de les forces armades ucraïneses a Telegram, l'atac va tenir lloc el 31 de desembre a mitjanit a Makíivka, una ciutat sota control rus a la província de Donetsk, a l'est d'Ucraïna. Oficialment, el Kremlin ha admès la mort de 63 militars. Segons el ministeri de Defensa rus, l'exèrcit ucraïnès va disparar sis míssils amb el sistema de llançacoets Himars, subministrats pels Estats Units, i la defensa antiaèria russa en va abatre dos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"El Pare Noel va embalar 400 cadàvers de porcs russos", assegura el comandament de les forces armades ucraïneses a Telegram, on afegeix que l'atac va causar més de 300 ferits. Els míssils es van dirigir a un centre de formació professional on, segons mitjans locals, estaven destinats centenars de reservistes enviats al front amb la mobilització parcial ordenada per Putin al setembre.

Un vídeo difós a les xarxes socials, que no ha pogut ser verificat per mitjans independents, mostra un edifici reduït a runes i cendres. Per canals de Telegram pro-russos també s'han propagat comentaris crítics pel fet d'haver posicionat una quantitat tan gran de soldats i de munició en una sola base.

Una de les veus russes més crítiques amb el Kremlin, l'exagent dels serveis secrets Ígor Girkin, ha lamentat a Telegram que "el nombre de morts i ferits arriba a molts centenars" i ha retret al comandament militar rus el desplegament de personal i d'equipament "a la zona d'abast de destrucció dels míssils Himars". En la mateixa línia s'ha pronunciat el periodista pro-Kremlin Andrei Medvédev, que ha criticat que "situar personal en edificis en comptes de refugis ajuda directament l'enemic".

L'exèrcit ucraïnès va identificar aquestes instal·lacions militars russes gràcies a l'ús dels telèfons mòbils dels soldats, segons ha explicat un oficial pro-rus anònim a l'agència Tass. "De manera preliminar, el motiu de l'impacte dels Himars va ser l'ús actiu dels telèfons mòbils per part del personal militar arribat [a la base]. L'enemic, utilitzant el complex de reconeixement Echelon [un programa que intercepta comunicacions], va revelar l'activitat de les comunicacions cel·lulars i la ubicació dels abonats".

Drons kamikaze sobre Kíiv

Rússia ha respost a l'atac a Makíivka amb més bombardejos contra Kíiv. Per tercer dia consecutiu, la capital ucraïnesa ha patit atacs nocturns que han afectat tant edificis residencials com instal·lacions energètiques i que han tornat a causar talls de subministrament. Segons el comandament militar ucraïnès, les defenses antiaèries han abatut 40 drons i un míssil aquesta nit, la majoria a la regió de Kíiv, tot i que també s'han produït atacs a les regions de Dnipropetrovsk, Zaporíjia i Kherson.

L'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, ha indicat que aquest dilluns s'han tornat a fer talls d'emergència que afecten instal·lacions de subministrament de calefacció i de llum, però el servei d'aigua funciona amb normalitat. Ha afirmat que les forces russes han utilitzat drons kamikaze del tipus Shahed-131/136, de fabricació iraniana, com els que van bombardejar la capital diumenge. Segons el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ahir les defenses antiaèries en van interceptar 45.

stats