Zelenski i el primer ministre grec surten il·lesos d'un atac rus a Odessa

Rússia mata almenys cinc persones en un atac que tenia com a objectiu un hangar de drons navals, segons Moscou

ARA
3 min
El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, aquest dimecres a Odessa.

BarcelonaL'exèrcit rus ha llançat aquest dimecres un atac amb míssils a la zona portuària d'Odessa, al sud d'Ucraïna, coincidint amb una visita del president del país, Volodímir Zelenski, i el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, a aquesta ciutat. Segons mitjans hel·lens, els impactes s'han produït a uns 150 metres del comboi que traslladava els dos dirigents, que n'han sortit il·lesos i minuts després han mantingut la reunió que tenien prevista. L'atac rus ha causat almenys cinc morts, segons les autoritats ucraïneses.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons el ministeri de Defensa rus, l'atac, amb míssils d'alta precisió, anava dirigit a un hangar de drons navals, una tecnologia que Kíiv està utilitzant cada cop més per deixar fora de combat els vaixells russos de la flota del mar Negre. Moscou ha assegurat en un comunicat que "l'objectiu s'ha aconseguit". L'atac s'ha produït poc abans de les 11 del matí, hora local. Quan faltaven vint minuts, s'ha sentit una forta explosió i després la força aèria ha informat d'una amenaça de míssils balístics a la zona i s'han disparat les sirenes, segons mitjans ucraïnesos.

Després que es produïssin les explosions, el comboi grec s'ha desviat de la ruta que tenien predeterminada, seguint les instruccions de les autoritats ucraïneses, i després els dos mandataris han mantingut la reunió que tenien prevista, segons la televisió grega Skai. Mitsotakis ha explicat que Zelenski i el seu equip els estaven ensenyant les instal·lacions del port, el més important d'Ucraïna, i que al final de la visita s'han produït explosions "molt a prop". "No hem tingut temps d'anar a un refugi", ha dit, i ha recalcat que l'incident és "el millor i més vívid recordatori" que a Ucraïna cada dia hi ha una guerra "que no només afecta el front, els soldats, sinó també persones innocents".

El dirigent grec ha fet la seva primera visita a Ucraïna des de l'inici de la guerra per traslladar el suport del seu país, membre de l'OTAN, a Kíiv. "Ja veieu amb qui estem tractant, no els importa on atacar. Sé que avui hi ha hagut víctimes, encara no en conec tots els detalls, però sé que hi ha morts i ferits", ha dit Zelenski a la roda de premsa conjunta.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha condemnat "el vil atac" a Odessa durant la visita de Zelenski i Mitsotakis, i ha afegit que "ningú se sent intimidat per aquest nou intent de terror, ni els dos líders sobre el terreny ni el poble valent d'Ucraïna".

Gairebé 900 drons des de l'estiu

Zelenski i Mitsotakis també han visitat un edifici residencial que va rebre l'impacte de drons russos dissabte passat, en un atac en què van morir dotze persones, incloses cinc criatures. Segons un comandant de la marina ucraïnesa, Rússia ha llançat més de 880 drons i 170 míssils a Odessa, sobretot a la infraestructura portuària, des del passat mes de juliol, quan Moscou va trencar l'acord que garantia el pas segur de vaixells comercials pel mar Negre per poder exportar gra ucraïnès i altres productes agroalimentaris. Tot i això, Ucraïna l'ha continuat utilitzant i ha aconseguit recuperar el nivell d'exportacions marítimes de cereals d'abans de la guerra, segons informa Efe.

Un dels temes que han tractat el president ucraïnès i el primer ministre grec ha estat el reforç de la cooperació entre els dos països per expandir el corredor del mar Negre, tenint en compte que els vaixells grecs i turcs són els que més transiten per aquesta ruta.

stats