Internacional Europa 20/12/2022

Zelenski visita Bakhmut, al front, i dimecres se l'espera als Estats Units

Putin admet que la situació és "extremadament difícil" a les quatre províncies annexionades il·legalment

3 min
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a Bakhmut.

BarcelonaEl president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha viatjat aquest dimarts fins a la primera línia del front de combat a l'est del país i ha visitat Bakhmut, a la província de Donetsk. Segons l'oficina del president, Zelenski s'ha trobat amb representants de l'exèrcit ucraïnès i ha entregat condecoracions als soldats destacats en aquesta ciutat, que fa setmanes que és un dels escenaris de la guerra amb els combats més intensos. El portaveu de Zelenski, Serhí Nikiforov, ha explicat a la televisió pública ucraïnesa que el president ja ha marxat de la ciutat, segons informa The Kyiv Independent. De fet, al president ucraïnès Zelenski se l'espera aquest dimecres als Estats Units, on és previst que es trobi amb el seu homòleg nord-americà, Joe Biden, segons va informar ahir a la nit la CNN.

Tant Kíiv com Moscou estan dedicant grans esforços a la batalla de Bakhmut, que s'ha convertit en una guerra de trinxeres. Les tropes russes allà han rebut el suport del Grup Wagner. Segons l'Institute for the Study of War (ISW), aquest grup de mercenaris "probablement ha construït el seu model ofensiu al voltant de la brutalitat tàctica". Segons el think tank nord-americà, el Grup Wagner utilitza presos alliberats per anar a lluitar, que "compleixen un paper de desgast sobretot a les operacions a prop de Bakhmut". El fundador d'aquest grup de mercenaris, Ievgeni Prigojin, ha confirmat que els seus homes estan lluitant en aquesta zona, i ha concretat que l'acord que va oferir als condemnats va ser anar a lluitar i ser indultats al cap de sis mesos, mentre que si desertaven s'enfrontaven a l'execució, informa l'agència Reuters.

Una veïna de Bakhmut camina per la ciutat, devastada per la guerra.

Una situació "extremadament difícil"

A Bakhmut, situada a uns 50 quilòmetres de Kramatorsk, hi vivien unes 80.000 persones abans que comencés la invasió a gran escala de Vladímir Putin el 24 de febrer. Ara n'hi queden unes 10.000 que sobreviuen en una ciutat devastada, sota els incessants atacs russos. Els bombardejos van començar al maig i des de l'agost hi ha intensos combats als carrers. Malgrat que és una població en ruïnes i de poca importància estratègica per a la guerra, s'ha convertit en un dels objectius de l'exèrcit rus. Segons alguns analistes, aquesta fixació per Bakhmut podria respondre a la seva proximitat a Sloviansk i Kramatorsk, també en mans ucraïneses, i al fet que se situa en una carretera clau que travessa les regions de Donetsk i Lugansk.

Justament aquest dimarts, el president rus, Vladímir Putin, ha admès que la situació és "extremadament difícil" a Donetsk, i també a Lugansk, Zaporíjia i Kherson, les quatre províncies annexionades il·legalment al setembre. Ho ha dit en un vídeo adreçat al personal dels serveis de seguretat de Moscou (FSB), en què el mandatari rus els ha ordenat que garanteixin la "seguretat" dels habitants d'aquestes regions i també que intensifiquin la vigilància a les fronteres per evitar les amenaces procedents de l'estranger i de "traïdors" interns.

Sense electricitat

A part dels combats al front de batalla, Moscou segueix lliurant una guerra des de l'aire, amb míssils de llarg abast o drons no tripulats. L'atac d'ahir a infraestructures energètiques ha deixat sense electricitat gran part de la regió de Kíiv. Segons el governador regional, Oleksi Kuleba, el 80% de la província no té llum: "La situació amb el subministrament d'electricitat segueix sent crítica", ha dit a través de Telegram. Mentrestant, l'alcalde de la capital, Vitali Klitxkó, ha afirmat que s'ha pogut restablir el servei d'aigua a alguns consumidors, però no a tots els afectats.

Les Nacions Unides estimen que al voltant d'un 50% de les infraestructures energètiques d'Ucraïna han quedat destruïdes des que el Kremlin va intensificar els seus atacs a l'octubre, en un moment en què les temperatures al país ja són gèlides.

stats