Internacional 03/12/2014

França fa passos per reconèixer l’estat palestí

2 min

ParísEl Parlament francès va aprovar ahir una resolució que “convida” el govern de François Hollande a reconèixer l’estat palestí. Amb 339 vots a favor i 151 en contra, la cambra va donar suport a una iniciativa del Partit Socialista que, tot i no ser vinculant, té un alt valor simbòlic.

La moció afirma que, vint anys després dels Acords d’Oslo, “l’ statu quo és insostenible i perillós” i, per tant, es “convida el govern francès a reconèixer l’estat de Palestina per obtenir una solució definitiva del conflicte”. La resolució no suposa un reconeixement oficial perquè només el govern té poders en política exterior, però s’afegeix als Parlaments d’altres països europeus com Espanya, el Regne Unit, Irlanda i Suècia, que des de l’octubre han anat aprovant mocions similars.

El text constata “la continuació il·legal de la colonització en els territoris palestins” i un “augment de tensions a Jerusalem i a Cisjordània”, i afirma “la necessitat urgent” d’establir “un estat palestí democràtic i sobirà en pau i amb seguretat al costat d’Israel, sobre la base de les fronteres del 1967, amb Jerusalem com a capital dels dos estats”.

La votació va dividir la cambra francesa, amb els partits de dreta i de centre majoritàriament en contra de la moció, una situació poc comuna quan es tracta de política exterior. Els diputats francesos contraris a la resolució defensaven la línia tradicional del ministeri d’Exteriors: acceptar l’existència d’un estat palestí sempre que s’arribi a un acord de pau. No obstant això, davant unes negociacions congelades ja fa mig any i en un entorn de violència creixent, el titular d’Exteriors francès, Laurent Fabius, va alertar que, “si els esforços de negociació fracassen”, França “assumirà les seves responsabilitats i reconeixerà” l’estat palestí.

stats