FRANÇA
Internacional 21/08/2014

Hollande aposta per accelerar les reformes econòmiques

El cap d’estat afronta una ‘rentrée’ complicada dins i fora de casa

3 min

ParísFrançois Hollande ha tornat amb forces renovades de les seves vacances a la Lanterne, una residència oficial situada a Versalles, a vint quilòmetres de l’Elisi. En una entrevista publicada ahir mateix a Le Monde, va apostar per “accelerar les reformes” que busquen elevar el creixement econòmic del país, anant “més ràpid i més lluny” en la via encetada pel seu govern. Entre altres coses, va anunciar un “pla de recuperació” per al sector de l’habitatge, un altre d’incentivació de les inversions financeres a les pimes i nous programes de formació per als aturats de llarga durada.

Abans de marxar de vacances, Hollande ja havia demanat als seus ministres en l’última reunió de govern que seguissin “mobilitzats” durant la pausa estival per respondre a “la impaciència” dels francesos, que volen “resultats ràpids i concrets per millorar la seva vida quotidiana”.

El Consell Constitucional va tombar fa dues setmanes la principal mesura social del pacte de responsabilitat d’Hollande. Aquesta institució no permet que el govern abaixi les cotitzacions als salaris més modestos i priva així l’executiu d’aplicar l’única promesa que havia aconseguit calmar una mica els més crítics amb un pacte que sobretot beneficia les empreses, que s’estalviaran 40.000 milions en costos laborals a canvi de generar llocs de treball. Cap treva, doncs, per a Hollande, que entoma el primer revés del nou curs polític.

Una “tardor negra”

El primer ministre, Manuel Valls, ja va preparar govern i ciutadans per a una “tardor negra” abans de la pausa estiuenca. No feia ni dues setmanes que Hollande s’havia mostrat moderadament optimista en el seu discurs del 14 de juliol, quan les paraules de Valls van caure com una galleda d’aigua freda. Preveient una tornada “difícil en matèria econòmica”, el cap de l’executiu va alertar que “el risc de deflació és real”. Encara va anar un pas més enllà pel que fa a la situació laboral. “L’atur se situa en un nivell insuportable”, va afegir un primer ministre seriós i contundent que, després del vuitè mes consecutiu sumant francesos a les llistes de desocupats, veu molt lluny la inversió de la corba de l’ocupació promesa per Hollande fa dos anys.

El president francès ha hagut de fer front des de la residència estival a un enèsim cop de porta de Berlín. En resposta a una tribuna publicada també al diari Le Monde, en què el cap d’estat demanava a Angela Merkel “una Alemanya més present en l’escena mundial” i amb “un suport més fort al creixement”, la cancellera hi responia amb una negativa per boca del seu portaveu. “No veiem cap necessitat de fer el més mínim canvi en la nostra política econòmica -deia-. Alemanya ja és el motor més important del creixement a l’eurozona”, concloïa el govern de Berlín. Malgrat tot, Hollande no perd l’esperança de “reorientar” les polítiques europees cap a l’impuls del creixement.

El president ha de replegar-se fins i tot en l’escenari internacional, l’únic que li ha permès inflar pit en els últims temps. Hollande va agafar les regnes en la investigació pel vol d’Air Algérie estavellat a Mali a finals de juliol, amb la promesa d’una investigació acurada de cara als familiars de les víctimes. Però tot i que París manté la seva credibilitat en el terreny africà, les crisis d’Ucraïna i de Gaza el forcen a recular. En mala hora va decidir París vendre a Rússia els portahelicòpters Mistral, ara que les sancions europees prohibeixen cap intercanvi armamentístic amb Moscou. A Hollande li han plogut les crítiques dels seus homòlegs europeus per fer tractes amb Putin.

Sarkozy encara no sap si tornar

Un mes després de ser imputat per corrupció, l’expresident Nicolas Sarkozy torna a passejar-se per la premsa francesa sense concretar encara si té pensat tornar a la vida política o no. A la revista Valeurs Actuelles va explicar que encara no ha pres “cap decisió” sobre si optarà a presidir la UMP en el congrés previst per a finals de novembre, però es mostra satisfet davant el dubte. “Que es parli del meu retorn a la vida política ja és miraculós”, admetia. “Vol dir que la idea ja és en el cap i l’esperit de molts -afegia-. A partir d’aquí, una part important del camí ja està feta”.

stats