Pròxim Orient

Israel enderroca de matinada la casa d'una família palestina al barri de Xeikh Jarrah

Vint-i-cinc persones, incloent-hi el pare, Mahmoud Salhiya, detingudes en l'operació a Jerusalem Est

ARA
2 min
Policia israeliana al costat de la casa destruida

BarcelonaLa policia israeliana ha desallotjat aquesta matinada una família palestina de casa seva al barri de Xeikh Jarrah, a Jerusalem Est, i ha enderrocat l'edifici. La família Salhiya s'havia instal·lat fa dos dies al terrat de la casa amenaçant de fer-la saltar pels aires si els obligaven a marxar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Xeikh Jarrah s'ha convertit en emblema de la pressió israeliana per forçar els palestins a sortir de Jerusalem Est. El cas de la família Salhiya ha estat seguit per diplomàtics i activistes dels drets humans. En una declaració, la policia ha assegurat que diverses persones han estat detingudes sota sospita d'infringir una ordre judicial i de pertorbar la pau. Els testimonis han dit que uns 25 palestins, incloent-hi cinc membres de la família Salhiya, han estat detinguts.

La policia ha assegurat en un comunicat que estava fent complir una ordre de desallotjament provada judicialment, perquè es tractava d'un "edifici il·legal construït en terrenys destinats a una escola per a nenes amb necessitats especials".

Segons ha denunciat la família, les forces israelianes han tallat el subministrament elèctric i han tirat gasos lacrimògens dins la casa abans d'irrompre-hi quan la família, amb alguns menors, estaven dormint. La policia també ha disparat bales de goma contra els manifestants i els periodistes que seguien els esdeveniments davant l'habitatge. Les excavadores han enderrocat la casa en tres hores i han deixat un escenari de runa barrejada amb les pertinences de la família. "Tornarem a casa, facin el que facin. El nostre missatge [a les famílies palestines] és que tothom es quedi a casa, que no marxin, que no les venguin. Estem perdent Palestina pam a pam", ha dit Yasmin Salhiya, filla del propietari de la casa, al portal Middle East Eye. L'advocat de la família ha denunciat que havien presentat un recurs al Tribunal Suprem per frenar la demolició –una política habitual de les forces de seguretat israelianes– que no ha tingut resposta.

Un llarg litigi

La família ha estat enfrontant-se a l'expulsió des del 2017, quan després de 23 anys de litigis les autoritats israelianes van anunciar que el terreny que ocupava l'habitatge es destinaria a una escola per a criatures amb necessitats especials. El 25 de desembre van donar l'última ordre de desnonament.

L'ajuntament israelià de Jerusalem al·lega que la família Salhiya no té dret a la propietat de la terra, que antigament pertanyia al gran muftí de Jerusalem, i que va ser confiscada per Israel després de la guerra del 1967 en aplicació de la llei de propietaris absents. La família assegura que hi ha viscut durant generacions, des que van ser expulsats per milícies sionistes el 1948, any de la creació de l'Estat d'Israel.

El barri de Xeikh Jarrah ha estat al centre de l'atenció des de l'any passat, quan les autoritats israelianes van intentar expulsar un grup de famílies per instal·lar-hi colons. Aquesta operació va provocar una gran onada de protestes la primavera passada, que més enllà de Cisjordània van inflamar també la població palestina que viu a Israel i també a la franja de Gaza.

stats