Escandinàvia
Internacional 07/07/2021

Löfven continuarà governant Suècia però amb el Parlament en contra

El primer ministre, que liderarà un govern en minoria, avisa que plegarà si li tomben els pressupostos

ARA
1 min
El primer ministre suec, Stefan Löfven, aquest dimecres al Parlament

BarcelonaEl socialdemòcrata Stefan Löfven ha sigut reelegit aquest dimecres, per la mínima, com a primer ministre de Suècia nou dies després d’haver dimitit a conseqüència d’una moció de censura perduda. Löfven ha rebut més vots en contra (173) que a favor (116), però la llei estableix que el candidat és escollit si el no no arriba a la majoria absoluta, que és de 175 diputats. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nou govern, doncs, neix molt debilitat i pot tenir seriosos problemes per completar els 14 mesos que li queden de mandat, fins a les eleccions del setembre de l’any que ve. La prova de foc seran els pressupostos per al 2022: Löfven ja ha dit que dimitirà si no aconsegueix aprovar-los. “Soc el primer d’admetre que no serà fàcil, però també soc el primer de dir que tots hi hem de contribuir. Ningú no ho podrà aconseguir tot, però tothom podrà aconseguir alguna cosa”, ha avisat el mandatari. 

Löfven agafa de nou les regnes de l’executiu suec després que el cap de l’oposició, el conservador Ulf Kristersson, renunciés a intentar formar govern davant l’evidència que no tindria prou suports. El primer ministre, que continuarà governant en coalició amb els verds, va dimitir després de perdre la confiança del Partit d’Esquerra arran d’una proposta de liberalització del mercat de lloguer. Tot i així, aquest partit s'ha abstingut aquest dimecres i ha permès la reelecció de Löfven. En canvi, els liberals, que fins ara donaven suport al govern, hi han votat en contra.

stats