Internacional 30/07/2013

El plagi de part de la tesi doctoral, una plaga entre els polítics europeus

Dos ministres alemanys ja han dimitit en els últims tres anys per no haver citat adequadament les seves fonts. Ara, el president del Bundestag també està entre les cordes

Enric Revuelta
2 min
Norbert Lammert, president del Bundestag. DEUTSCHER BUNDESTAG / MELDE

BarcelonaEl president del Bundestag, Norbert Lammer, ha estat acusat aquest dimarts de plagi de la seva tesi doctoral. En cas que es confirmés –Lammer ha demanat a la Universitat de Bochum que revisi i comprovi la tesi que va presentar als anys 70–, es tractaria d'un nou escàndol de còpia de treballs que ha esquitxat altres polítics alemanys i europeus. En concret, se l'acusa d'haver inclòs textos en diverses pàgines de la seva tesi sense citar-ne adequadament les fonts.

El fet d'haver realitzat una tesi doctoral significa prestigi per a molts polítics a Alemanya, però un cas de plagi pot posar fi al prestigi de la persona i del seu càrrec. Repassem els escàndols més sonats que han esquitxat ministres i, fins i tot, primers ministres i presidents els últims tres anys a Europa.

Annette Schavan, exministra d'Educació alemanya

L'exministra alemanya d'Educació, Annette Schavan, va haver de dimitir a principis del 2013 perquè es va descobrir que havia plagiat la seva tesi doctoral. La política alemanya i amiga personal d'Angela Merkel va negar les acusacions des del principi, tot i que al final es va acabar descobrint que havia copiat part del seu treball. El plagi el va fer quan tenia 25 anys i no es tractava d'un cas gaire greu, però el fet d'haver-ho negat des del primer moment van restar credibilitat a Schavan.

Silvanna Koch-Mehrin

L'alemanya Silvana Koch-Mehrin també va ser acusada de plagi el 2011 quan era vicepresidenta del Parlament Europeu. Tot i que es van confirmar les acusacions i va perdre el seu doctorat, ha continuat vinculada a diverses institucions parlamentàries europees.

Pál Schmitt, expresident d'Hongria

L'expresident hongarès Pál Schmitt va haver de dimitir el 2012 quan li van retirar el doctorat fet sobre “Anàlisi del programa dels Jocs Olímpics moderns” per plagi. El treball havia obtingut la millor nota possible, 'summa cum laude'. Schmitt va haver de deixar el càrrec només dos anys després de ser escollit.

Victor Ponta, primer ministre de Romania

Victor Ponta, actual primer ministre de Romania, hauria copiat alguns paràgrafs sencers d'altres autors per a la seva tesi doctoral sense citar-los, segons una publicació de la revista 'Nature' el juny del 2012. El socialdemòcrata Ponta no va renunciar al càrrec i va acusar el cap d'estat, el conservador Traian Basescu, d'haver provocat les acusacions. “He fet alguna cosa des de la la meva posició de primer ministre contra els interessos de Romania? Per què he de dimitir?", va preguntar-se llavors Ponta, que va arribar al poder després d'una moció de censura contra l'anterior govern conservador, i que viu una difícil convivència amb el president, de signe polític oposat.

stats