Putin i Xi reforcen la seva "aliança estratègica" en contra dels Estats Units
La Xina s'ha convertit en el primer soci comercial de Rússia
PequínLa Xina ha desplegat la catifa vermella per rebre un aliat "sense límits": el president rus, Vladímir Putin. La visita de dos dies a la Xina del mandatari escenifica el bon estat de les relacions entre tots dos països i com Xi Jinping, malgrat les pressions d'Occident, manté la seva aliança estratègica amb Moscou.
El viatge d'estat del president rus a Pequín es produeix després que els Estats Units hagin endurit els aranzels a la Xina, i després del recent viatge de Xi Jinping a França, on també es va plantejar una possible pujada d'aranzels per protegir les empreses europees. Els dos líders han aprofitat la trobada per reivindicar la seva “aliança sense límits”, signada dies abans de la invasió d'Ucraïna, i per reivindicar un món multipolar, oposat al consens global liderat pels Estats Units.
Després de la seva reunió de treball d'aquest dijous, Putin i Xi han fet pública una llarga declaració conjunta que aprofundeix la seva "associació estratègica" i amb la qual es comprometen, entre altres coses, a "defensar els seus drets i interessos legítims" davant de "qualsevol intent d'obstaculitzar el desenvolupament normal dels llaços bilaterals" o de "limitar el potencial econòmic, tecnològic o de política exterior de Rússia i la Xina". Unes al·lusions clares al bloc occidental i en especial als Estats Units, a qui acusen d'"intentar violar l'equilibri estratègic". Acusen Washington de dur a terme "passos desestabilitzadors que suposen una amenaça directa per a la Xina i Rússia", com el desplegament d'armament nord-americà "arreu del món i a l'espai", el seu desenvolupament armamentístic i els seus "intents hegemònics de canviar l'equilibri de poder al nord-est de l'Àsia".
També mencionen la guerra d'Ucraïna, on no hi ha hagut avenços. Xi Jinping ha reiterat la necessitat de buscar "una solució política" i ha afirmat que "totes dues parts estan d'acord en què una solució política de la crisi d'Ucraïna és la decisió correcta". Al mateix temps, i tot i les pressions d'Occident, Xi "admet els esforços de la part russa per garantir la seguretat i l'estabilitat, el desenvolupament i la prosperitat nacionals, la sobirania i la integritat territorial, i s'oposa a la interferència externa en els afers interns de Rússia". El president xinès va presentar fa un any un pla de pau de dotze punts. La iniciativa, que no contemplava la retirada de tropes russes, va ser rebutjada per Ucraïna i pels aliats occidentals per ser massa ambigua.
Com a contrapartida, Putin "referma el seu compromís amb el principi d'"una Xina", reconeix que Taiwan és part integral de la Xina, s'oposa a la independència de Taiwan en qualsevol forma i dona suport fermament a les accions de la part xinesa per protegir la seva pròpia sobirania i integritat territorial".
Moment dolç per a Putin?
Putin arriba a Pequín en un bon moment personal, ja que els avenços militars a Ucraïna reforcen la seva posició i fan més difícil que Pequín s'involucri en un paper mediador per posar fi a l'ofensiva russa, tal com demana la Unió Europea. En una entrevista publicada dimecres per l'agència oficial xinesa de notícies Xinhua, Putin emfatitza que les polítiques exteriors entre els dos països impulsen “l'establiment d'un nou ordre mundial multipolar just” i subratlla que “l'associació entre Rússia i la Xina sempre es basa en la igualtat i la confiança mútua”.
Tot i les paraules de Putin, les relacions són asimètriques. Les sancions occidentals a Moscou permeten a la Xina comprar gas i petroli barat a Rússia. Així mateix, Pequín li subministra des de cotxes o matèries primeres fins a roba o mòbils. El 2023 el comerç bilateral entre tots dos països va assolir els 222.000 milions d'euros, segons les duanes xineses. La xifra representa un augment del 64% respecte del 2021. La Xina s'ha convertit en el primer soci comercial de Rússia.
La trobada entre Xi i Putin, en el primer viatge oficial del líder rus des que va prendre possessió per cinquè cop la setmana passada, ha servit per ampliar la cooperació en matèria comercial, energètica i d'infraestructures entre els dos països. A l'agenda també hi era el projecte de gasoducte Power of Siberia 2, que pretén connectar Rússia i la Xina a través de Mongòlia. Pel gasoducte podrien circular 50.000 milions de metres cúbics de gas natural a l'any per abastir el nord de la Xina.
El secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, que va fer un viatge oficial a Pequín el mes passat, ha advertit que, encara que no hi ha proves que la Xina subministri armes a Rússia, li proporciona material crític per sustentar la maquinària de la guerra. De fet, diverses fonts reconeixen que semiconductors, peces per a drons civils, microelectrònica i altres productes exportats per la Xina són susceptibles d'utilitzar-se en l'ofensiva contra Ucraïna. Segons el Carnegie Endowment for International Peace, la Xina exporta a Rússia més de 300 milions de dòlars al mes en productes de doble ús, civil i militar.
Davant aquesta situació, els Estats Units han incrementat la pressió sobre les empreses xineses, i fins i tot han fet un pas més enllà: han amenaçat amb sancions els bancs xinesos que facilitin el comerç de material susceptible de ser utilitzat per a la guerra. Els advertiments sembla que han fet efecte, ja que durant els últims mesos s'han reduït les exportacions i les transaccions xineses amb Rússia.
La visita d'estat de Putin a la Xina s'emmarca en la celebració del 75è aniversari de l'establiment de relacions diplomàtiques entre tots dos països. A més de Pequín, el president rus també viatjarà a Harbin, capital de la província nord-oriental de Heilongjiang, històricament molt involucrada en el comerç rus. Així mateix, Putin inaugurarà la vuitena Expo Xina-Rússia i el quart Fòrum de Cooperació Xina-Rússia.
El viatge oficial està marcat per petits gestos diplomàtics que mostren la bona sintonia entre els dos països: és el primer viatge a l'estranger de Putin des de la seva reelecció al març i replica el viatge oficial que Xi va fer a Rússia l'any passat, la primera sortida a l'estranger després de ser confirmat per a un històric tercer mandat.
La bona relació personal entre Xi i Putin ha quedat palesa amb els continus contactes personals que mantenen. Aquesta és la quarta visita de Putin a la Xina des de l'inici de la invasió a Ucraïna i la segona en escassos set mesos.