El riu que pot separar Rússia de la victòria a Lugansk

Les tropes del Kremlin concentren tots els esforços a Severodonetsk, un dels últims punts forts d'Ucraïna al Donbass

3 min
Un pont que travessa el Severskyi Donestk destruït

BarcelonaEl Severski Donetsk és un riu que separa les ciutats de Severodonetsk i Lisitxansk, a la regió de Lugansk. I és un punt geogràfic clau per a Ucraïna: per no deixar caure Severodonetsk, una població de més de 100.000 habitants abans de la guerra, el seu principal suport terrestre és Lisitxansk, i la principal línia de comunicació per portar-hi armes i provisions travessa aquest riu. Fa una setmana, les tropes ucraïneses ja van aconseguir repel·lir diversos atacs russos a la vora del riu i van causar importants pèrdues a les línies enemigues. Però les forces del Kremlin continuen veient aquest punt com a "prioritari", en paraules de la intel·ligència britànica, ja que concentren bona part dels seus efectius en aquest punt. Tallar la línia de comunicació ucraïnesa amb Severodonetsk permetria a Rússia avançar en la conquesta d'aquest reducte de resistència ucraïnesa. De fet, segons l'Institut per a l'Estudi de la Guerra, think tank nord-americà, Severodonetsk és "l'últim punt fort d'Ucraïna a l'oblast de Lugansk".

El mateix institut assenyala que els altres fronts russos al Donbass, com Izium, estan en gran part estacats. Tots els esforços s'estan dedicant al front de Severodonetsk, on, segons el ministeri de Defensa del Regne Unit, el Kremlin ha desplegat una desena de tancs BMP-T Terminator, un dels seus blindats més avançats. "La situació al Donbass és molt difícil", ha afirmat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que també destaca Severodonetsk com un dels punts calents, però assegura que "les forces armades ucraïneses estan frenant aquesta ofensiva". Rússia centra efectius en aquest punt, però els seus míssils continuen colpejant bona part del Donbass. En les últimes hores, el ministeri de Defensa del Kremlin ha informat que els seus coets han destruït tres punts de comandament i quatre dipòsits de municions al Donbass. "Els coets i l'artilleria han colpejat 583 zones on s'acumulen tropes i equipament militar ucraïnès", ha assegurat el Kremlin. També s'han detectat atacs aeris a Zaporíjia, Khàrkiv i Mikolaiv.

Tot i la intensificació de l'ofensiva russa, l'assessor presidencial ucraïnès Mikhailo Podoliak ha descartat un alto el foc acordat i ha avisat que el seu govern no acceptarà cap pacte amb el Kremlin que impliqui la cessió de territori ucraïnès. Mentre no arriben els avenços en les converses de pau, el Parlament d'Ucraïna ha prolongat aquest diumenge la llei marcial fins al 23 d'agost, la tercera pròrroga que firma Zelenski.

La sessió a la cambra ha comptat amb la presència del president polonès, Andrzej Duda, el primer cap d'estat que participa en un ple de la Rada, i ha promès "no descansar" fins que Ucraïna sigui membre de la Unió Europea. Zelenski ha sigut optimista i ha dit que espera que al juny el seu país ja tingui l'estatus de candidat a la UE. Tot i això, no tots els països veuen que aquest procés acabi sent tan ràpid i aquest diumenge el ministre francès per a Europa, Clement Beaune, ha afirmat que tot plegat podria tardar 15 o 20 anys: "Hem de ser sincers. Si dius que Ucraïna entrarà a la UE d'aquí sis mesos o un any o dos, estàs mentint. Segurament serà d'aquí 15 o 20 anys; es tarda molt de temps".

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, abraçant-se amb el seu homòleg polonès, Andrzej Duda, al Parlament ucraïnès.
stats