Rússia crema grans quantitats de gas que abans exportava a Alemanya

Se'n desconeixen les causes, però la crema, de 4,34 milions de metres cúbics diaris, pot tenir grans costos financers i ambientals

ARA
2 min
Una flamarada de gas es desprén d'una central de la badia de Portovaya, al golf de Finlàndia

BarcelonaMentre els costos energètics es disparen arreu d'Europa, Rússia està cremant grans quantitats de gas natural. Un informe de l'empresa Rystad Energy ha revelat que una planta de gas russa de prop de la frontera amb Finlàndia crema uns 4,34 milions de metres cúbics de gas cada dia. Això suposa una despesa d'uns 10 milions d'euros en gas, que abans Rússia exportava a Alemanya però que ara no pot vendre enlloc, segons assegura l'ambaixador alemany al Regne Unit, Miguel Berger, en declaracions a la BBC.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A principis d'aquest estiu, residents finlandesos de la frontera amb Rússia van alertar de l'existència d'una gran flama a la planta de Portovaia, al nord-oest de Sant Petersburg. Des de llavors, els científics han observat un augment significatiu de la calor provinent d'aquesta instal·lació, i han arribat a la conclusió que Rússia està cremant gas natural. Tot i que la crema de gas és habitual a les plantes de processament, normalment per raons tècniques o de seguretat, l'envergadura d'aquesta crema ha sorprès els experts.

En un primer moment, Rússia va atribuir les flames als problemes tècnics derivats de les restriccions internacionals, però des d'Alemanya asseguren que es tracta d'una mesura política. I és que les sancions imposades per reduir la dependència d'Europa del gas rus impedeixen al govern de Vladímir Putin exportar-ne. Segons Mark Davis, conseller delegat de Capterio, una empresa que s'encarrega de trobar solucions a la crema de gas, la flamarada no és accidental, sinó que seria una decisió deliberada. "Els operadors sovint dubten molt a l'hora de tancar les instal·lacions per por que puguin ser tècnicament difícils de reobrir, i aquest pot ser un d'aquests casos", ha dit Davis en declaracions a la BBC.

Altres experts creuen que l'energètica russa Gazprom potser volia fer servir aquest gas per processar-lo, però podria haver tingut problemes per manejar-lo i hauria optat per cremar-lo. Una altra hipòtesi apunta que la crema de gas pot ser conseqüència de diversos problemes tècnics per gestionar els grans volums del combustible que s'enviaven pel gasoducte Nord Stream.

Tot i que es desconeixen les raons exactes de la crema, els volums, les emissions i la ubicació de la central no només són un recordatori del domini de Rússia al mercat energètic, sinó que pot provocar una pujada de preus a tot Europa. Des de l'inici de la invasió d'Ucraïna, els governs europeus han buscat reduir la seva dependència energètica amb Rússia, que fins ara subministrava el 40% del gas utilitzat per la Unió Europea.

Els científics adverteixen que si el gas continua cremant, els costos financers i ambientals podrien ser cada dia més alts. L'emissió de diòxid de carboni a causa de la combustió de gas, entre altres conseqüències, pot accelerar el desgel de l'Àrtic.

stats