Cadena perpètua per a dos russos i un ucraïnès per abatre l'avió comercial MH17 el 2014

Un tribunal neerlandès confirma que van llançar deliberadament un míssil que va fer caure l'aeronau amb 298 passatgers

ARA
3 min
Flors i records deixats pels residents locals al lloc de l'accident del vol MH17 de Malaysia Airlines, a la regió de Donetsk, el 19 de juliol de 2014.

BarcelonaEl 17 de juliol del 2014, l'avió MH17 de la companyia Malaysia Airlines, amb 298 passatgers a bord, va caure a l'est d'Ucraïna, en una zona on la guerra ja havia esclatat. Aquest dijous, més de vuit anys després, el cas ha quedat tancat, quan el tribunal neerlandès que ha jutjat el crim ha declarat culpables tres homes: dos funcionaris russos i un ciutadà ucraïnès. La sentència els castiga a cadena perpètua per haver abatut "deliberadament" l'avió, tot i que molt probablement no compliran la condemna, ja que tots tres estan en parador desconegut. Es creu que són a Rússia, que no els extradirà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tracta dels russos Igor Girkin i Serguei Dubinsky, que tenien "rols d'alt nivell i de coordinació de l'operatiu" que va fer caure l'avió, i de l'ucraïnès Leonid Kharchenko, un comandant d'un grup rebel pro-rus que va estar "directament involucrat" en l'abatiment. En canvi, Oleg Pulatov, un altre rus que havia estat imputat, ha quedat finalment exculpat. És l'únic que ha tingut representació legal al judici i, malgrat que els jutges han conclòs que tenia coneixement del míssil que va fer caure l'avió, no l'han considerat culpable perquè no era al lloc dels fets quan es va disparar i no va influir en el pla.

A més de la pena de presó, els condemnats són responsables de pagar les indemnitzacions dels familiars de les víctimes (uns 16 milions d'euros), entre les quals hi havia 80 criatures. Els passatgers eren majoritàriament neerlandesos, ja que l'avió feia la ruta d'Amsterdam a Kuala Lumpur.

Confós amb un avió militar

Segons el tribunal, l'avió el va abatre un míssil BUK llançat des d'un camp agrícola a l'est d'Ucraïna. Ha admès que no s'ha pogut identificar qui va donar l'ordre de disparar, però ha advertit que un projectil d'aquest tipus no pot llançar-se "per error", per la qual cosa ha conclòs que "va ser disparat de forma deliberada" i que els acusats "tenien clares les conseqüències". Els jutges sí que han considerat convincent la teoria que els acusats creien que l'objectiu era un avió militar. Tot i això, no tenien la immunitat que tenen els combatents en una guerra perquè Rússia no admetia el seu control sobre aquesta zona del Donbass ucraïnès i els acusats no es van declarar membres de l'exèrcit rus, per la qual cosa tampoc estaven autoritzats a abatre un avió.

Eren els primers mesos de conflicte armat a l'est d'Ucraïna, després de la revolta de l'Euromaidan; el combat ja s'havia expandit també al cel, i diversos avions militars ja havien estat abatuts. El govern ucraïnès havia tancat l'espai aeri a altituds baixes, fins a 32.000 peus, però els avions seguien creuant el país. En concret, l'MH17 volava a 33.000 peus quan va ser atacat. El tribunal neerlandès ha conclòs que Rússia estava involucrada en l'"acció armada" a l'autoproclamada República Popular de Donetsk, i ha descartat les hipòtesis alternatives de Moscou, com ara un accident o que el responsable fos el govern ucraïnès.

Aquest dijous, des del Kremlin s'ha criticat la manca d'imparcialitat dels jutges. En un comunicat, el ministeri d'Exteriors ha considerat que el tribunal "ha estat sota una pressió sense precedents per part dels polítics neerlandesos, els fiscals i els mitjans per imposar un resultat amb motivacions polítiques". Per altra banda, Andrei Klishas, un membre de la cambra alta del parlament rus, ha afirmat a l'agència Tass que la decisió del tribunal neerlandès no tindrà cap conseqüència legal, i que Moscou no extradirà els seus ciutadans.

Per la seva banda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha celebrat la sentència del tribunal neerlandès, però ha considerat que cal anar més enllà: "És necessari que els qui ho van ordenar també acabin al banc dels acusats, perquè la sensació d'impunitat porta a nous crims", ha dit a Twitter. I ha afegit: "El càstig a totes les atrocitats russes –tant d'aleshores com d'ara– serà inevitable".

stats