Catàstrofe natural

Les inundacions sense precedents a Rússia i el Kazakhstan engoleixen pobles i ciutats

El desbordament del riu Ural amenaça la ciutat d'Oremburg i manté en estat d'emergència diverses regions dels dos països

ARA
3 min
Personal d'emergència a la ciutat inundada d'Orsk, a Rússia.

BarcelonaLes inundacions han engolit diverses ciutats i pobles de Rússia i del Kazakhstan a causa del desbordament del riu Ural, el tercer més llarg d'Europa. Fins aquest dimecres, unes 110.000 persones han estat evacuades, la majoria al Kazakhstan, per on passa l'Ural des de Rússia abans de desembocar al mar Caspi. El president kazakh, Khassim-Jomart Tokhàiev, ja ha qualificat les inundacions del pitjor desastre natural dels últims 80 anys al país. I des del Kremlin asseguraven que són les pitjors inundacions des que en tenen registre, segons Reuters.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les zones més afectades a Rússia són al sud dels Urals, a uns 1.200 km a l'est de Moscou, i a prop de la frontera amb el Kazakhstan. Aquest dimecres s'ha declarat l'estat d'emergència a les regions russes Kurgan i Tiumen, que se sumen a la regió d'Oremburg que està en estat d'emergència des del 4 d'abril. El 5 d'abril es van trencar diversos dics de contenció al riu Ural i la localitat que va rebre el primer impacte va ser Orsk, on aquest dimecres l'aigua començava a retirar-se. Les autoritats russes van tancar la refineria de petroli d'Orsk el 8 d'abril per evitar riscos ecològics i garantir la seguretat laboral.

"Ara la ciutat d'Oremburg (amb 550.000 habitants) està rebent l'onada que recentment va negar Orsk, però a causa de les seves particularitats geogràfiques no serà una inundació tan catastròfica, però serà greu i preveiem que ens doni molta feina", admetia la televisió russa el portaveu d'Emergències local, Aleksandr Sítnikov.

Diverses cases inundades a Rússia.

A les regions russes de Kurgan i Tiumen hi ha també 62 localitats amenaçades per les crescudes dels rius Tobol, Ui, Iset i Miass, segons Efe. El governador de Kurgan ha fet una crida a la població a deixar les seves cases per prevenció i ha alertat que en cas que continuï la crescuda la quantitat de desplaçats podria ascendir fins als 280.000. Les autoritats de la regió siberiana de Tiumén també han demanat als habitants "preparar-se per a l'evacuació".

Al voltant de 10.500 habitatges han quedat negats a Rússia, on hi ha uns 12.000 evacuats, mentre que al Kazakhstan, amb 3.444 habitatges inundats fins ara, s'han evacuat 97.000 persones. El president rus, Vladímir Putin, ha creat un comitè d'emergència per gestionar els aiguats.

Al Kazakhstan, l'Ural travessa el principal centre de la indústria petroliera, la ciutat d'Atirau, on les autoritats han tancat escoles i han mobilitzat milers de persones per reforçar les ribes dels rius i construir preses. També hi ha preocupació per la crescuda d'altres rius com el Tobol i l'Ishim, que formen part del setè sistema fluvial més llarg del món. Igualment, algunes zones al voltant del Volga, el riu més gran d'Europa, estan en alerta.

Un hivern amb molta neu que s'ha fos massa de pressa

Les inundacions de primavera són habituals a Rússia quan es fonen les neus de l'hivern, però les d'aquest any són històriques, tal com han assenyalat des dels governs dels dos països. Segons els cossos d'emergència russos, el sòl estava saturat d'aigua abans de l'hivern i després es va congelar sota la gran quantitat de neu que ha caigut a l'hivern. Una gran quantitat de neu que s'ha fos molt ràpidament amb l'augment ràpid de les temperatures de primavera i les pluges intenses dels últims dies, explica Reuters.

Veïns d'Orenburg utilitzen embarcacions per moure's per la ciutat inundada.

"La previsió és desfavorable", deia el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. "El nivell de l'aigua continua augmentant a les zones inundables, grans quantitats d'aigua estan arribant a noves regions". Algunes de les zones que pateixen inundacions també són productores de blat. A la Sibèria occidental, la conca d'hidrocarburs més gran del món, s'espera el pic d'aquí tres o cinc dies.

El president Putin va parlar per telèfon amb el president del Kazakhstan dimarts. El Kremlin va dir que Putin s'estava informant de la situació, però no tenia plans immediats per visitar la zona. Al Kazakhstan, la gent treballava tota la nit per construir dics i reforçar els terraplens. L'estat d'emergència es va mantenir en vigor en vuit de les disset províncies del país, per sota dels deu de finals de la setmana passada.

stats