Prigojin, enterrat en secret

El Kremlin no volia que es convertís en un acte d'exaltació del líder de Wagner, que es va rebel·lar fa dos mesos

3 min
Una dona sosté flors davant d'un retrat del cap del Grup Wagner Yevgeny Prigozhin en un mausoleu informal en el seu homenatge a Moscou

BarcelonaIevgueni Prigojin, el líder de l'empresa de mercenaris Wagner, que es creu que va morir en estavellar-se el seu jet privat la setmana passada, ha estat enterrat aquest dimarts a Sant Petersburg. La cerimònia s'ha celebrat envoltada de secretisme, segons ha comunicat en un breu missatge a Telegram el seu servei de premsa: "El comiat d'Ievgueni Viktórovitx s'ha fet en format tancat. Els qui vulguin dir-li adeu poden visitar el cementiri de Porokhovskoie".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Enterrat sense pompa al costat del seu pare, sobre la tomba algú hi ha posat un poema de Josep Brodksy, el cèlebre poeta rus de Sant Petersburg, amb uns versos que no semblen elegits a l'atzar : "Ets el meu fill o déu? / Ets mort o viu?". Segons la premsa russa només unes desenes de persones han assistit al funeral, per estricta invitació.

Agents de la llei a prop de la tomba del cap mercenari rus Yevgeny Prigozhin.

El secretisme ha envoltat la cerimònia perquè el Kremlin no volia que es convertís en un acte d'exaltació de l'home que va protagonitzar el principal desafiament al règim de Vladímir Putin, en el poder des del 1999. El president rus tenia mala peça al teler: el comiat de Prigojin no ha tingut els honors militars que corresponien al seu títol d'Heroi de Rússia. Havia caigut en desgràcia quan al final de juny es va amotinar contra la jerarquia militar russa, a qui responsabilitzava de l'estancament de la invasió d'Ucraïna. Una decisió que, més que probablement, li ha costat la vida.

Secretisme absolut

El dia d'avui ha estat la cerimònia de la confusió, per despistar els mitjans de comunicació i els seguidors de Prigojin, que gairebé s'ha convertit en un heroi nacional per les seves crítiques al ministre de Defensa, Serguei Xoigú, i al cap de l'estat major, Valeri Geràssimov, sobretot per no protegir la vida dels combatents russos a Ucraïna. Aquest dimarts s'han vist moviments de seguretat a les portes de diversos cementiris de la ciutat.

No queda clar on serà enterrat Dimitri Utkin, el comandant neonazi que també anava a l'aparell suposadament abatut. Al cementiri nord de la ciutat havien enterrat al migdia un altre dels passatgers, Valeri Txekalov –l'empresari que dirigia l'entramat d'empreses de Prigojin i la logística de Wagner–, segons explica el diari Fontanka. Les autoritats no han permès enregistrar-ne imatges.

Segons detalla el diari, ni l'ajuntament ni la policia local no han estat informats dels detalls de la cerimònia i el Kremlin s'ha limitat a dir que el funeral era cosa de la família i que Putin no tenia previst d'assistir-hi. Com a Heroi de Rússia, el funeral de Prigojin hauria d'haver estat escortat per un escamot de soldats i comptar amb una guàrdia militar amb banda i salves d'honor.

Continua el misteri

Encara no hi ha una explicació oficial sobre què va passar a l'aparell Embraer Legacy 600 que es va estavellar el 23 d'agost amb set passatgers (inclosa tota la cúpula de Wagner) i tres tripulants a bord, quan volava de Moscou a Sant Petersburg. Segons alguns testimonis, es van sentir dues explosions i abans que l'avió caigués se n'havia desprès una ala. Segons el New York Times, els serveis secrets dels Estats Units creuen que es va produir una explosió a bord.

Després de 24 hores de silenci, Putin va oferir el seu condol per la mort de Prigojin, que coneixia des dels anys 90, quan es va produir la caòtica caiguda de l'URSS que va esperonar el creixement de grups mafiosos més o menys lligats a l'antic aparell de l'estat en descomposició. Putin va dir de Prigojin que era un "empresari amb talent" i que havia "comès grans errors en la seva vida" que el van portar a un "destí difícil".

Malgrat que no s'han aclarit els fets, la circumstància que l'aparell s'estavellés just dos mesos després del motí de Prigojin i que el mateix dia fos defenestrat el general Serguei Survovikin, de qui es creu que podria haver-li fet costat, va fer que totes les mirades es fixessin en el Kremlin. Moscou ha qualificat de "mentides absolutes" les acusacions d'analistes i governs que Putin seria al darrere de la mort de Prigojin, per les quals no s'han aportat proves. Diumenge les autoritats russes van assegurar que les proves d'ADN confirmaven que Prigojin, Utkin i Txekalov figuraven entre els morts.

stats