Els seguidors de Navalni diuen que el Kremlin el va matar abans que fos alliberat en un intercanvi

La presidenta de la Fundació Anticorrupció assegura que s'havia negociat canviar-lo per un espia rus empresonat a Alemanya per haver matat un líder txetxè a Berlín

ARA
3 min
Homenatge a Aleksei Navalni a la Rambla de Barcelona.

BarcelonaMaria Pévtxikh, presidenta de la Fundació Anticorrupció creada per Aleksei Navalni, ha acusat aquest dilluns el president rus, Vladímir Putin, d'haver ordenat assassinar-lo perquè el seu equip estava ultimant les negociacions per alliberar-lo en un intercanvi de presoners. L'opositor rus va morir el 16 de febrer mentre complia condemna en una presó de l'Àrtic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons Pévtxikh, a principis de febrer Putin va rebre l'oferta d'intercanviar el més popular dels opositors russos i dos ciutadans estatunidencs empresonats a Rússia per l'exagent dels serveis secrets russos Vadim Krasikov, que està empresonat a Alemanya. Krasikov compleix una condemna per l'assassinat del comandant txetxè Zelimkhan Khangoshvili en un parc de Berlín el 2019.

"Vaig rebre la confirmació que les negociacions estaven en la seva fase final el vespre del 15 de febrer. I l'endemà l'Aleksei va ser assassinat", ha explicat l'opositora al Kremlin. Navalni havia tornat voluntàriament a Rússia el gener del 2021, després d'haver patit un enverinament mentre feia campanya electoral al nord del país. Llavors el van empresonar immediatament, com era previsible, i el van condemnar a successives penes de presó. Tot plegat podia entrar en els càlculs del dissident i el seu equip, però el que ningú havia previst era la invasió russa a gran escala d'Ucraïna, 13 mesos més tard. "A l'esclatar la guerra es va fer evident que havíem de treure Navalni de la presó a qualsevol preu i de pressa", diu Pévtxikh en un missatge en vídeo. El seu equip va recórrer a l'intercanvi de presos polítics per espies russos detinguts a l'exterior, una pràctica habitual del Kremlin, així com de les altres grans potències.

Segons el relat dels seguidors de Navalni, es van posar a treballar frenèticament per trobar candidats. Amb l'ajuda del periodista d'investigació Christo Crozev, es van passar mesos trucant a totes les portes, i asseguren que el que havia d'haver estat qüestió de mesos es va convertir en dos anys de viatges i trucades sense resposta, per la manca de voluntat política tant dels Estats Units com d'Alemanya. "Ens deien com era d'important ajudar Navalni i la resta de presoners polítics, ens allargaven la mà, ens feien promeses, i després no feien res", diu l'activista.

Amb Abramóvitx

El pla hauria rebut llum verda la primavera passada, però després van venir uns mesos de dubtes. Putin fins i tot va fer referència a l'alliberament de Krasikov en la seva polèmica entrevista amb l'expresentador de Fox News Tucker Carlson. "Putin podia tenir Krasikov, però només a canvi de deixar Navalni". Segons ha revelat la dona, en les negociacions hi hauria participat l'oligarca rus Roman Abramóvitx, que no ha confirmat ni desmentit la seva implicació.

El més difícil d'explicar per als seguidors de Navalni, que estan convençuts que va ser Putin qui va ordenar matar-lo, era per què en aquest moment. La mort de Navalni a només un mes de les eleccions presidencials a Rússia era més aviat un problema per al Kremlin, i alhora va fer ombra a la notícia de la caiguda d'Avdiivka, l'única victòria que les tropes del Kremlin s'han atribuït a Ucraïna en els últims mesos. Si Putin hagués volgut matar Navalni ho podria haver fet en qualsevol moment des que va ser empresonat fa dos anys. "Us explico tot això per respondre a la pregunta de per què Navalni ha estat assassinat precisament ara", diu Pévtixkh. I la seva resposta és que Putin, que continua volent recuperar Krasikov, sabia que mentre Navalni continués viu no podia posar un altre nom sobre la taula de negociació.

Després que el Kremlin lliurés el cos a la mare de Navalni nou dies més tard de la seva mort, la família no ha anunciat els detalls de l'enterrament, que el Kremlin vol que es faci en secret.

stats