Accident de Fukushima

Sis joves denuncien la central de Fukushima pels seus càncers de tiroide

Tenien entre 6 i 16 anys en el moment de l'accident nuclear del 2011 i atribueixen la malaltia a la radiació

ARA
2 min
Fukushima

BarcelonaSis joves japonesos han presentat una demanda contra l'empresa operadora de la central nuclear de Fukushima, a la qual responsabilitzen del càncer de tiroide que tots ells han patit després de l'accident del 2011, quan un tsunami va impactar contra la central i va generar diverses explosions que van causar fuites de radiació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els joves que han presentat la denúncia tenien entre 6 i 16 anys en el moment de l'accident nuclear i vivien a la zona propera de la central. Tots ells van patir un càncer de tiroide que els va obligar a sotmetre's a operacions quirúrgiques per extraure'ls part o la totalitat de les glàndules tiroidals, i estan convençuts que la malaltia es deu a la radiació a què van estar exposats a causa de la fallida de Fukushima.

Els joves demanen compensacions econòmiques per valor de 5,4 milions de dòlars a la Tokyo Electric Power Company (Tepco), tot i que hauran de demostrar la relació directa entre els seus càncers i la radiació de Fukushima.

L'accident nuclear d'aquesta planta nipona el 2011 va ser el pitjor des de Txernòbil, però diversos informes de l'ONU i l'OMS asseguren que no s'ha provat la vinculació del desastre amb cap problema de salut dels habitants de la regió. No obstant, el govern japonès va admetre el 2018 que un dels treballadors de la central havia mort a causa de la radiació i va acordar compensar la família.

Els joves que han presentat ara la demanda, que actualment tenen entre 17 i 27 anys, asseguren que les seves malalties són fruit de la radiació, perquè cap d'ells té antecedents familiars de càncer de tiroide. "Alguns han tingut dificultats per trobar feina o per avançar en la seva educació superior, i fins i tot han abandonat els seus somnis de futur", deia un dels seus advocats, Kenichi Ido, en declaracions recollides per la BBC.

Malgrat que les autoritats asseguren que la zona ja és segura, moltes de les persones que van sortir de Fukushima després de l'accident es resisteixen a tornar-hi per por de la radiació. Encara hi ha prop de 40.000 persones que no han pogut tornar a la regió.

stats