Internacional 28/02/2022

Qui són els amics de Putin sancionats per la UE?

Entre els multimilionaris assenyalats per Brussel·les hi ha estrets i lleials col·laboradors del president rus

ARA
2 min
El director de la petroliera russa Rosneft, Igor Sechin, amb el president rus, Vladímir Putin.

BarcelonaLa Unió Europea va sumar ahir a la seva llista de sancionats els noms de fins a 26 oligarques russos, multimilionaris del cercle més proper al president rus, Vladímir Putin. A partir d’ara, aquests veuran congelats els comptes que puguin tenir a Europa i no podran fer transaccions comercials en territori europeu. Entre ells hi ha alguns dels homes més lleials i de més confiança de Putin. Us en detallem alguns.

Igor Ivanovitx Setxin

Igor Setxin és el director executiu de Rosneft, l'empresa petroliera estatal russa, i alhora un dels assessors de més confiança del president rus, Vladímir Putin. De fet, tots dos són amics i mantenen un contacte diari, segons la Unió Europea. La seva relació ve de lluny, ja que Setxin va treballar amb Putin a l'alcaldia de Sant Petersburg en els anys 90; el 1999 va passar a ser cap adjunt del gabinet del llavors ja primer ministre Putin, i el 2008 va ser el seu vice primer ministre. Finalment, el 2012 va ser nomenat director executiu de Rosneft. Segons la UE, Setxin "es troba entre les persones del cercle de Putin que reben beneficis econòmics i encàrrecs importants a canvi de subordinació i lleialtat". L'oligarca va "prestar activament suport material i financer als polítics russos responsables de l'annexió de Crimea i de la desestabilització de l'est d'Ucraïna i se'n va beneficiar", afegeix la UE, que destaca també els vincles de Rosneft amb el subministrament de carburants a les zones annexionades per Rússia a Ucraïna.

Nikolai Petrovitx Tokarev

Nikolai Tokarev és el director executiu de Transneft, una altra important empresa de petroli i gas russa, que també manté una relació propera a Putin des de fa molt de temps. Va servir també al KGB, igual que Putin, en els anys 80, i és col·laborador directe del president rus. És un dels oligarques que van assumir el control de gran quantitat de béns estatals a partir del 2000 a mesura que Putin anava consolidant el seu poder sobre el país.

Alixer Usmanov

Alixer Usmanov és un dels "funcionaris empresaris" a qui s'ha encarregat la gestió de fluxos financers i presumptament hauria estat testaferro del mateix Putin, a més de "resoldre els seus problemes empresarials". Per tot això, Usmanov té "llaços especialment estrets amb el president rus", diu la UE, que el defineix com "un dels oligarques preferits de Vladímir Putin".

Dmitri Sergueievitx Peskov

Dmitri Peskov és el cap de premsa de Vladímir Putin i, com a tal, ha defensat públicament la política agressiva de Rússia contra Ucraïna i ha insistit que Crimea "és part integrant de Rússia". També ha considerat que la negociació amb les autoritats ucraïneses era "impossible", destaca la UE.

Mikhaïl Maratovitx Fridman

Mikhaïl Fridman és el fundador i un dels principals accionistes d'Alfa Group, del qual forma part el gran banc rus Alfa Bank. Se'l coneix com un dels principals financers de Rússia i facilitador econòmic del cercle proper a Putin. Segons la UE, "ha adquirit béns estatals" gràcies als seus contactes amb el govern de Putin. Fridman i el seu soci Petr Aven van viatjar el 2018 a Washington en "missió extraoficial per traslladar un missatge del govern rus sobre les sancions".

stats