Internacional 08/12/2016

Trump tria un negacionista per a l'Agència de Protecció Ambiental

Scott Pruitt, fins ara fiscal general d'Oklahoma, és un estret aliat de la indústria dels combustibles fòssils

C. Davenport / E. Lipton / The New York Times
2 min
Pruitt en una visita a la Torre Trump de Nova York.

WashingtonEl president electe dels EUA, Donald Trump, ha triat Scott Pruitt, el fiscal general d'Oklahoma i un estret aliat de la indústria dels combustibles fòssils, per liderar l'Agència de Protecció Ambiental (EPA, per les seves sigles en anglès), una mostra clara de la seva determinació per desmantellar el llegat del president Barack Obama en el capítol de la lluita contra el canvi climàtic, i la mateixa Agència.

Què pensa Donald Trump sobre 10 coses que et poden afectar, per Toni PadillaPruitt, republicà, ha estat un dels arquitectes de la batalla legal en contra de les polítiques d'Obama per revertir el canvi climàtic, una acció que coincideix amb el que el president electe ha dit sobre la qüestió durant la campanya. Trump va criticar els estudis científics que mostren que l'escalfament global del planeta ha estat causat per l'home i els va qualificar d'"engany", es va comprometre a "cancel·lar" l'acord de París en què tots els països del món es van comprometre a lluitar contra el canvi climàtic, i va atacar el pla energètic d'Obama que va considerar una "guerra contra el carbó".

Pruitt és a un pas d'aquests punts de vista.

"Els científics segueixen en desacord sobre el grau i l'abast de l'escalfament global del planeta i la seva connexió amb les accions de l'home", va escriure a la National Review a principis d'aquest any. "Aquest debat s'ha d'estimular a les aules, en fòrums públics i als passadissos del Congrés. No s'ha de fer callar amb amenaces judicials. La dissidència no és un crim".

Una reunió dilluns entre el president electe i l'exvicepresident Al Gore va donar als ecologistes un bri d'esperança que Trump moderaria el to de la campanya. Trump també va explicar al 'New York Times' en una entrevista que li semblava que hi havia una "connexió" entre l'activitat humana i l'escalfament del planeta.

Però amb l'elecció de Pruitt, l'esperança s'ha esvaït.

"Durant la campanya, Trump va amenaçar reiteradament que desmantellaria l'Agència de Protecció Ambiental i que revertiria molts dels avenços fets per reduir l'exposició dels nord-americans a la contaminació industrial, i amb Pruitt, el president electe farà efectives aquestes amenaces", ha dit Ken Cook, director de Environmental Working Group, un lobi de Washington .

"Podem dir sense por a equivocar-nos que Pruitt serà el director de l'Agència més hostil a l'aire net i a l'aigua potable de la història", ha afegit.

Pruitt, de 48 anys, és un heroi per als activistes conservadors, membre d'un grup de fiscals republicans que van formar una aliança amb alguns dels grans productors d'energia del país per plantar cara a l'agenda reguladora d'Obama. L'elecció de Pruitt ha desencadenat l'eufòria entre els que tenen interessos en els combustibles fòssils.

"Scott Pruitt ha estat durant molt temps un defensor dels drets dels estats i un fort oponent a l'extralimitació de l'Agència que va propiciar l'adminstració Obama", ha dit Laura Sheehan, portaveu d'un grup que treballa en favor de la indústria del carbó. "Pruitt serà una veu raonada quan es tracti de regular l'energia i el medi ambient".

stats