La Xina es revenja per la denúncia britànica dels abusos contra els uigurs

Nou ciutadans britànics i quatre organitzacions es converteixen en objectiu del règim de Ji Xiping

2 min
Pagesos iugurs al mercat de Kutxà

La Xina ha sancionat nou ciutadans britànics i quatre organitzacions del Regne Unit després que Londres –en coordinació amb els Estats Units, el Canadà i la Unió Europea (UE)– imposés sancions a principis d'aquesta setmana a un seguit de funcionaris xinesos per abusos contra els drets humans de la minoria uigur a la província de Xinjiang, al nord-est del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministeri d’Exteriors xinès ha sancionat Iain Duncan Smith, exlíder del Partit Conservador, juntament amb els diputats Tom Tugendhat, president del comitè selectiu d’Afers Exteriors de la Cambra dels Comuns; lord David Alton; Neil O’Brien; Tim Loughton, i Nusrat Ghani.

Londres ha criticat la decisió i ha demanat a Pequín que permeti l'accés d’una comissió internacional a Xinjiang per verificar la veritat sobre els abusos dels drets humans a la província contra la minoria musulmana uigur.

La Xina també va sancionar la baronessa Helena Kennedy; l'advocat Geoffrey Nice, president del Tribunal Uigur que investiga els abusos dels drets humans a Xinjiang, i l'acadèmic xinès Jo Smith Finley, així com el grup de recerca sobre la Xina, la Comissió de Drets Humans del Partit Conservador, un despatx d’advocats penalistes i el mencionat Tribunal Uigur, que des de Londres investiga de manera independent els presumptes abusos contra els drets humans de Pequín.

Les sancions de la Xina, però, tenen un efecte limitat i són més simbòliques que pràctiques. En tot cas, es prohibeix l’entrada dels sancionats i dels seus familiars a territori xinès, se n’immobilitzen els béns immobles a la Xina, si en tenen, i tots els ciutadans i les institucions xineses hi tenen prohibit fer cap mena de negoci.

El règim de Xi Jinping ja va respondre contra la UE, i Londres esperava una resposta de la Xina.

En el moment de fer l’anunci, el ministeri d’Exteriors xinès va reprovar novament el Regne Unit per imposar sancions per l’anomenada "qüestió dels drets humans a Xinjiang", una mesura que "no es basa en res més que en mentides i desinformació".

Activistes i experts en drets de les Nacions Unides calculen que almenys un milió de persones han sigut detingudes i traslladades a camps de concentració i reeducació a Xinjiang. La Xina ha negat repetidament totes les denúncies d'abús, amb funcionaris governamentals i propaganda als mitjans de comunicació estatals que afirmen que els camps eren per a formació professional.

El nou augment de la tensió entre la Xina i el món occidental arriba dies després que la primera cimera entre l’administració de Joe Biden i el règim de Pequín acabés en un desastre diplomàtic. Amb tot, Londres intenta mantenir un equilibri dinàmic en la seva relació amb el gegant asiàtic. En la revisió de les prioritats de seguretat per al Regne Unit del post-Brexit, Londres ha destacat que vol afavorir fer negocis amb la Xina però sempre mostrant-se ferma en la defensa dels valors de les democràcies occidentals.  

stats