Protestes a la Xina
Internacional Xina 01/12/2022

La Xina vol apagar la dissidència amb el relaxament de les mesures contra el covid-19

Les protestes donen fruit tot i que el nivell de restriccions encara és molt alt arreu del país

Laia Berenguer Lumbierres
3 min
Veïns de Xangai s'enfronten al personal anti-covid.

BarcelonaSembla que les protestes dels últims dies arreu de la Xina contra l'estricta política de covid zero finalment han donat fruit. Algunes de les ciutats més poblades del país han relaxat mínimament les mesures, malgrat que el nombre de casos no ha parat d'enfilar-se. Aquesta setmana s'han arribat a registrar 36.000 infeccions noves en un sol dia, una de les xifres més altes des que va començar la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Concretament, Pequín lluita contra el rebrot més greu de la seva història. Tot i això, aquest dijous s'han reobert els centres comercials del districte de Chaoyang i altres llocs públics que estaven clausurats. Un dels canvis més importants ha estat que la gent gran, les persones amb mobilitat reduïda i les persones que treballen des de casa no s'hauran de sotmetre a PCR rutinàries, que fins ara eren obligatòries per a tota la població encara que no tinguessin previst anar enlloc. Això generava llargues cues als punts de control. El comprovant d'una prova negativa, però, continuarà sent un requisit general per accedir a hospitals i altres emplaçaments públics.

Altres metròpolis amb desenes de milions d'habitants com Xangai, Chengdu i Chongqing (al centre del país) i Guangzhou (al sud-est) permetran per primer cop que els contactes propers de les persones contagiades es puguin confinar a casa. Fins ara ho havien de fer en instal·lacions provisionals prefabricades, amb males condicions sanitàries i dificultat per rebre atenció mèdica. L'aïllament obligatori és una de les mesures de la política de covid zero que han generat més descontentament i fins i tot por entre la població xinesa. Fa més de dos anys que el govern del president Xi Jinping manté la directiva de covid zero, que legalitza un control exhaustiu de les fronteres i els confinaments massius de ciutats per la mínima detecció casos. Tot plegat ha esgotat la paciència dels xinesos, que van sortir al carrer el cap de setmana passat en un moviment inèdit en què es van arribar a sentir crits de "Xi Jinping, dimissió!".

La resposta del poble

Precisament, els disturbis van començar després d'un incendi en una d'aquestes instal·lacions provisionals, a Urumqi, on van morir 10 persones la setmana passada. Les autoritats xineses han negat que les estrictes condicions d'aïllament a l'edifici fossin les causants de les morts o de l'incendi, però la població assegura que van dificultar tant l'arribada dels bombers com la seva tasca. Des de llavors les protestes s'han escampat com la pólvora a les ciutats més poblades del país. Aquesta massiva dissidència xinesa en si mateixa ja és prou inusual, però els disturbis van deixar una imatge encara més insòlita: la de les pancartes en blanc. D'aquesta manera queda clar que encara que la població surti a manifestar-se no deixa de tenir por de les represàlies del govern. Una forta resposta policial, amb oficials antidisturbis vestits amb EPIs, ha ofegat les protestes, tot i que s'espera que puguin revifar aquest cap de setmana.

Mentrestant, l'encarregada de dirigir i supervisar les restriccions de covid zero, la vice primera ministra xinesa, Sun Chunlan, ha declarat aquesta setmana que "el país es troba en una nova situació" i que "la patogenicitat de la variant òmicron s'està debilitant". Sun també ha assenyalat que "cada cop hi ha més gent vacunada" i que el risc d'infecció "és cada cop més reduït", segons un informe de l'agència Reuters. Aquestes declaracions contrasten fortament amb el missatge que les autoritats xineses havien emès recentment per mantenir la duresa de les mesures vigents.

stats