Xarxes socials

El Rubius: "Em motiva que m'obliguin a aprendre català, em fa il·lusió"

Els 'streamers' reaccionen amb humor a la notícia que caldrà saber català per tenir el permís de residència a Andorra

2 min
El Rubius en un directe

BarcelonaEl govern d'Andorra està preparant una nova llei per protegir l'idioma oficial que obligarà els residents que hi vulguin renovar o obtenir el permís de residència a superar un curs de 30 hores o tenir el nivell bàsic (A2) de català. Arran de la notícia, que afecta tots els streamers milionaris que hi han anat a viure per estalviar-se impostos, alguns han reaccionat a les xarxes. Dos dels més famosos s'ho han pres de broma, però no hi estan en contra. De fet, diuen que aprendran la llengua.

Inscriu-te a la newsletter Llengua En català i sense complexos
Inscriu-t’hi

El Rubius, un dels twitchers més famosos del món, afirma rient: "Nois, haurem d'aprendre català". "Soc molt de no fer una cosa si me l'obliguen a fer, però si m'obliguen a aprendre català ho faré; em fa il·lusió aprendre un quart idioma". Sobretot assegura que el motiva el fet que sigui obligatori perquè, si no, hi perd l'interès ràpidament, com li ha passat amb el japonès. "El que em motiva és que m'obliguin a aprendre català. Ho veig com una cosa positiva. Pot ser divertit", afirma. I diu que practicarà amb la plataforma Duolingo, més que anant a classes. "Jo, encantat d'aprendre català. Em sembla guai, no em queixo". El videocreador fa tres anys que viu a Andorra, un país que té el català com a única llengua oficial, i diu que se li han "enganxat coses": "escolta", "visca el Barça", "pa amb tomàquet" i "la finestra".

The Grefg, que fa sis anys que viu a Andorra, explicava que s'han endurit les condicions per ser nou resident al país des que ell s'hi va presentar. Una de les noves condicions serà un mínim de català. "Qui hi vulgui venir, si ha d'aprendre un mínim de català, l'aprèn. Dificulta molt més haver de pagar 50.000 euros de dipòsit per constituir la teva empresa", reconeixia.

The Grefg, de fet, feia pedagogia dient que el català és l'idioma oficial d'Andorra i que "en qualsevol país que tingui un idioma oficial, és normal que es parli". I afegia: "Però a Andorra crec que es parla molt més el castellà, perquè és la llengua amb què ens entenem la majoria dels que hi som".

"El català sempre m'ha agradat com sona", explicava, i confessava que l'imita amb els amics per fer broma. La seva expressió favorita en català és: "deu" (adeu). També bromejava dient que faria els cursos online i en directe: "Dia 1. Aprenent català perquè no em facin fora d'Andorra", deia rient. "Seria increïble".

stats