Energia

Catalunya supera les 100.000 instal·lacions d'autoconsum sobre coberta

El Govern demanarà a l'Estat ampliar a 20 quilòmetres el radi per a les instal·lacions col·lectives

2 min
El conseller Mascort i la secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, durant la visita a una instal·lació d'autoconsum col·lectiu de la mà dels seus impulsors

BarcelonaCatalunya va superar el 2023 les 100.000 instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic sobre coberta, segons ha informat aquest divendres el departament d'Acció Climàtica. En concret, el Registre d’Autoconsum de Catalunya va tancar l'any amb 102.107 instal·lacions d’autoconsum en servei, que sumen 990,5 MW de potència. “Estem assistint a una nova realitat: les persones i empreses de Catalunya s’han compromès a ser propietaris de la seva energia, i això ens acosta als objectius energètics que tenim com a país”, ha destacat el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, que ha presentat el balanç de l’autoconsum fotovoltaic durant el 2023 a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

El conseller ha recordat que l’autoconsum és un eix fonamental del nou model energètic de Catalunya. “L’energia provinent dels sistemes d’autoconsum és una electricitat més barata, que genera zero emissions i, sobretot, que pertany a les famílies i a les empreses que la utilitzen”, ha resumit. En menys de dos anys s’ha “multiplicat per cinc la potència instal·lada en aquesta modalitat”, ha recordat Mascort.

Durant el 2023 es van posar en servei a Catalunya 42.291 noves instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic, amb una potència total de 493,7 MW. D’aquestes, 543 han estat d’autoconsum col·lectiu, que han sumat 13,5 MW. A més, s’han registrat creixements significatius en les instal·lacions de més potència. La posada en servei d’equips d’entre 15 kW i 100 kW s’ha multiplicat per dos en relació amb l’any anterior, fins a les 2.795 altes, i els de més de 100 kW s’han multiplicat per 2,5, fins a les 393.

El conseller ha avançat que el Govern continuarà treballant per incentivar les instal·lacions d’autoconsum, amb especial èmfasi en les d’ús col·lectiu o de grans dimensions. En aquest sentit, Mascort ha explicat que l'empresa pública L’Energètica serà un agent important per a aquest tipus d’instal·lacions. A més, també ha explicat que exigiran al ministeri per a la Transició Ecològica canvis normatius “per fer-lo més atractiu”, com l’increment fins als 20 km del límit de l’autoconsum col·lectiu.

Objectiu: mig milió el 2050

La Prospectiva Energètica de Catalunya per a l’any 2050 estima en 500.000 el nombre d’instal·lacions d’autoconsum en servei necessàries l’any 2050 per assolir el repte de la descarbonització de l’economia i la societat catalana.

stats