Bon dia 01/03/2024

Viure contamina

1 min
Imatge de la protesta dels pagesos a les vies gironines

La revolta pagesa ha aconseguit que el Govern hagi acceptat canviar el nom de la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, recuperant la denominació Agricultura, Ramaderia i Pesca però mantenint Acció Climàtica, i assegurant-li les mateixes competències. Deunidó, la importància del canvi, perquè quan rectifiques un nom estàs rectificant una política o, si més no, la idea que inspirava la política.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Per més benintencionat que fos lligar el medi ambient amb el sector primari, a ningú se li acudiria crear un departament d’Acció Climàtica i Agenda Industrial o d’Acció Climàtica i Agenda Turística, i bé que contaminen, la indústria i el turisme. A part que això de reduir la pagesia a una carpeta suggereix una mirada urbana sobre el sector que fixa el Govern a Barcelona i situa la capital com si fos a milers de quilòmetres dels camps de blat de la Segarra o dels pomers del Segrià.

Com sempre passa quan toques alguna cosa, algú s’ha queixat. Ecologistes en Acció ha criticat que el Govern hagi "cedit" a les "pressions" dels pagesos, i reclama un departament de medi ambient independent.

Quan tot es fa urgent, les contradiccions exploten. No agreujar l’emergència climàtica és responsabilitat de tothom, també dels pagesos, però les mesures de protecció del medi ambient, si d’això es tracta, han de recaure sobre tothom, perquè de la mateixa manera que el clima ens afecta a tots, són tots els sectors econòmics els que afecten el clima. I, per cert, l’afectaran sempre, perquè viure contamina.

Antoni Bassas és periodista
stats