Xarxes
Mèdia 01/02/2013

Acord entre Google i els mitjans francesos per l'ús de les seves notícies

El cercador finançarà un fons de 60 milions d'euros que es destinarà a facilitar el trànsit dels diaris a l'entorn digital. A canvi, podrà indexar les informacions que publiquin aquests mitjans

Ara
2 min

BarcelonaEls diaris francesos i Google, amb la mediació del govern gal, han tancat aquest divendres un acord que tanca definitivament el conflicte que mantenien uns i altres en relació amb l'ús que el cercador podia fer de les notícies publicades pels mitjans de comunicació. Aquests acusaven el gegant d'internet de lucrar-se gràcies al material que ells produïen, i li exigien compensacions econòmiques, però Google es negava a acceptar aquestes condicions i havia arribat a amenaçar de no indexar els mitjans francesos, amb la conseqüent pèrdua de visites a les edicions digitals que això els hauria comportat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Finalment, el govern francès ha anunciat aquest divendres a la tarda que totes dues parts han arribat a un acord pel qual Google aportarà 60 milions d'euros a un fons de nova creació que es destinarà a "facilitar la transició de la premsa cap al món digital". Segons ha explicat la presidència de la República a través de Twitter, aquest fons "seleccionarà els projectes en funció dels seus mèrits en relació amb la transició cap a l'entorn digital", i Google en farà un seguiment. A canvi, el cercador –que serà l'únic que aporti diners al fons– tindrà dret a enllaçar lliurement a qualsevol contingut dels mitjans francesos, tal com feia fins ara.

L'acord s'ha signat a l'Elisi en una trobada entre el president de França, François Hollande; el president de Google, Eric Schmidt; i la presidenta de l'associació de la premsa francesa, Nathalie Collin; a més del mediador que el govern havia designat per conduir les negociacions i alguns ministres. D'aquesta manera s'ha posat punt final a tres mesos de negociacions, que van començar el 29 d'octubre, quan Hollande va reunir-se amb Schmidt per reclamar-li que escoltés les demandes dels editors de premsa francesos i que s'hi reunís per intentar trobar una solució acordada al conflicte. L'Elisi s'ha felicitat per l'acord, que considera "un orgull per a França", i recorda que és el primer pacte d'aquestes caracterísiques que s'assoleix al món.

stats