L'Iran ataca dues bases a l'Iraq i Sánchez promet davant Felip VI: les claus del dia, amb Antoni Bassas (08/01/2020)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

🔊 ÀUDIO | Escolta aquí les claus del dia, amb Antoni Bassas

Dimecres, 8 de gener del 2020. Aquest matí hi ha alguns núvols prims i fa una mica menys de fred, però en general avui serà un dia molt similar als anteriors. Hi ha canvis a la vista, però divendres al matí caldrà obrir el paraigua i arribarà a nevar fins als 1.000 metres.

Dues notícies d’aquesta matinada: 

1. L' Iran han disparat una quinzena de míssils contra bases militars a l’Iraq amb presència nord-americana, l’una al nord-oest de la capital Bagdad i l’altra al Kurdistan iraquià. No consta oficialment que cap dels dos atacs hagi causat víctimes. Donald Trump ha anunciat que farà una declaració a primera hora de la tarda (hora nostra) i s’ha limitat a fer un tuit amb un to més aviat contingut.

I l’altra notícia: 180 persones han mort quan un avió ucraïnès ha caigut a terra vuit minuts després d’enlairar-se de l’aeroport de Teheran. Segons les primeres estimacions, no hi ha supervivents.

2. I aquest matí, a les 11, Pedro Sánchez prometrà davant el rei Felip de Borbó el càrrec de president del govern espanyol que ahir va aconseguir en la votació d’investidura. Li va anar tan just com estava previst: 167 sí, 165 no i 18 abstencions. Entre aquestes, les d’Esquerra. Montse Bassa, germana de Dolors Bassa, va posar veu a l’escepticisme d’Esquerra davant el seu propi pacte amb el PSOE: “Personalment, m’importa un rave la governabilitat d’Espanya. Des d’un gran escepticisme i plenament fidel a una ideologia pacifista i feminista, que considera que els conflictes es resolen dialogant, avui votem l'abstenció per donar-li aquesta oportunitat al diàleg.”

Tenim les cròniques del dia de Gerard Pruna, Germán Aranda i Ot Serra des de Madrid. I una pàgina amb les travesses pel nou consell de ministres, amb quatre noms que sonen com la quota del PSC: Manuel Cruz (que era president del Senat), Salvador Illa (negociador amb ERC), Cristina Gallach, que ara ja treballa per Sánchez i que ha passat molts anys de la seva vida a Brussel·les (on va treballar amb Javier Solana), i l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu.

3. Per cert, sobre la fúria de la dreta nacionalista espanyola contra el nou govern d’esquerres, l’historiador Borja de Riquer firma avui una pàgina en què afirma que a Azaña l’han falsejat i que si Abascal i Casado llegissin els seus discursos, no dubtarien a situar-lo en l’anti-Espanya.

4. Continua obert el front judicial: la Junta Electoral Central ha deixat en mans del Parlament que Torra sigui president encara que no sigui diputat, i el grup dels verds europeus han escollit Oriol Junqueras com a vicepresident del grup al Parlament Europeu.

5. Des de Tarragona i Tortosa ens fem ressò de les protestes de les Terres de l’Ebre contra la nova variant ferroviària entre Vandellòs i Tarragona després de 20 anys d’obres, perquè millora la comunicació amb Barcelona i Port Aventura, però perjudica la del territori.

La nova variant ferroviària de Vandellòs s'inaugurarà entre crítiques

6. Preocupació entre els 15.000 treballadors de Seat perquè el president del grup, l’italià Luca de Meo, ha plegat després de 4 anys de bona feina. Segurament fitxarà per Renault. A Economia us expliquem les claus de l’adéu d’un gestor que va resistir les pressions de la casa reial espanyola per treure la seu social de Seat fora de Catalunya l’octubre del 17. En parlem com “l’home que va tornar l’autoestima a la companyia”.

7. A Cultura tenim entrevistes de Jordi Nopca amb Laia Aguilar, la guanyadora del premi Josep Pla, i Ana Merino, guanyadora del premi Nadal.

8. I a Esports, avui Madrid-València, primera semifinal de Super Copa d’Espanya a l'Aràbia Saudita, a les 8 del vespre. El Barça jugarà demà. Per cert, Toni Padilla explica que el Barça anuncia mà dura contra els Boixos Nois que van cantar crits nazis a l’estadi Johan Cruyff dissabte passat.