Mèdia 28/05/2019

Arxiven la causa contra 'El Jueves' per l'acudit sobre la Policia Nacional i la cocaïna

L'Audiència de Barcelona considera que l'article satíric està emparat per la llibertat d'expressió

Efe
2 min
La Policia Nacional es querella contra 'El Jueves' per un acudit on es deia que havien esgotat la cocaïna

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha arxivat la causa contra el director de la revista satírica 'El Jueves', Guillermo Martínez-Vela, i el seu subdirector i responsable de l'edició digital, Joan Ferrús, per haver insinuat que els agents de la Policia Nacional consumeixen cocaïna. El tribunal considera que l'acudit, signat pel mateix Ferrús, era una "caricatura" amb la qual la revista no buscava denigrar ni incitar a la violència. El contingut polèmic es va publicar l'octubre del 2017, dies després de l'1-O.

En una interlocutòria a la qual ha tingut accés Efe, la secció tercera de l'Audiència de Barcelona estima el recurs presentat pels responsables de la revista i revoca la decisió de la jutge que el maig de l'any passat els havia deixat a un pas de judici per injúries a la Policia Nacional, i invoca el seu dret a la llibertat d'expressió. De fet, el novembre passat la Fiscalia Provincial de Barcelona ja havia demanat l'arxivament de la causa al considerar que l'acudit era "pura ficció" i no comprometia "la dignitat ni el prestigi" del cos policial.

La causa es va obrir arran d'una denúncia presentada per un sindicat de la Policia Nacional contra una sàtira que 'El Jueves' va publicar coincidint amb el desplegament a Catalunya d'agents antiavalots d'aquest cos per impedir el referèndum de l'1 d'Octubre. L'article, titulat 'La contínua presència d'antidisturbis acaba amb les reserves de cocaïna a Catalunya', s'acompanyava de la imatge d'una mà que preparava una ratlla de cocaïna amb una targeta amb l'escut del cos policial.

L'Audiència, però, descarta que la revista incorregués en un delicte d'incitació a l'odi amb aquesta sàtira i conclou que "en cap cas" es pot considerar que l'acudit estigués motivat per una discriminació "racista, antisemita o per ideologia, religió o creences", ni per la pertinença dels afectats a una ètnia, raça, nació, sexe o orientació sexual determinada. Segons el tribunal, les referències d''El Jueves' a la Policia Nacional van obeir a la seva actuació l'1-O, sense que contingués ni missatge d'odi ni "càrregues d'hostilitat que incitin a la violència".

A més, raona l'Audiència, 'El Jueves' és un setmanari d'"humor satíric dedicat a riure's de l'actualitat política" i un "instrument de denúncia i crítica social i política i de manifestació de la creació artística". "És cert que la publicació conté continguts que poden humiliar o ser grollers contra membres de la Policia Nacional. És evident que es poden sentir molestats i insultats", reconeix el tribunal, però afegeix que la sàtira "no deixa de ser una caricatura" que fa 'El Jueves' del cos policial, igual que d'altres "institucions, polítics i personatges de la vida pública".

Per a l'Audiència, la revista no té "aptitud suficient per ofendre una institució tan arrelada com és la Policia Nacional", i defensar el contrari suposaria "buidar de contingut el dret a la llibertat d'expressió, perquè llavors qualsevol acudit seria delictiu".

stats