Tribunals

Arxiven la denúncia a l''Està passant' pel gag de la Mare de Déu del Rocío

El jutge considera que el contingut televisiu "no és constitutiu de delicte" i s'emmarca dins dels límits de la llibertat d'expressió

2 min
Judit Martín disfressada de Mare de Déu del Rocío i acompanyada per Toni Soler i Jair Domínguez.

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 5 de Sant Feliu de Llobregat ha arxivat aquest dilluns la denúncia contra l'Està passant pel gag de la Mare de Déu del Rocío. Segons ha confirmat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el magistrat considera que el contingut televisiu "no és constitutiu de delicte" i s'emmarca "dins dels límits de la llibertat d'expressió". El jutge argumenta que "és plenament comprensible i respectable que el gag pugui incomodar determinades persones" però que "aquest sentiment no és suficient per entendre que hi ha hagut un excés en la llibertat d'expressió", i contextualitza el gag en el gènere de l'humor: "La sàtira és una forma d'expressió artística que pels seus inherents trets d'exageració i distorsió de la realitat té una finalitat provocadora i agitadora. La simple indignació no suposa per si mateixa un excés en l'exercici de la lliberta d'expressió". La denúncia, presentada a l'abril per la Fundació Espanyola d'Advocats Cristians, anava en contra de Toni Soler i Jair Domínguez, presentadors del programa de TV3, i la col·laboradora Judit Martín per l'esquetx paròdic. Malgrat la resolució del TSJC, la sentència no és ferma i es pot recórrer.

En la denúncia, els advocats cristians argumentaven que el gag incorria en un delicte d'escarni. En l'esquetx, que formava part de la secció coneguda com a Entrevista improvisada, Judit Martín va aparèixer disfressada de Mare de Déu del Rocío i aguantava un nino que feia de Jesús. Durant el gag, la Mare de Déu va fer diverses bromes de caràcter sexual. A part de la denúncia dels advocats cristians, el gag també va ser durament criticat pel president de la Junta d'Andalusia, que va considerar que l'esquetx es burlava dels andalusos, i pels bisbes catalans, que van argumentar que era una broma que ofenia els sentiments religiosos dels creients.

Un dels arguments dels denunciants era que el gag atacava la llibertat religiosa. Ara, el jutge ho rebutja al·legant que "l'emissió del gag no suposa ni ha suposat en cap cas una incitació a l'odi a les persones catòliques", sinó que "simplement s'ha fet broma sobre alguns aspectes de les seves creences, com la possible opulència de la imatgeria de Setmana Santa o de la mateixa Verge del Rocío, qüestió que mai ha estat exempta de crítica". A més, afegeix que no s'ha impedit cap celebració religiosa, de Setmana Santa o de la processó de la Verge del Rocío.

Tant el programa com el seu presentador, Toni Soler, es van negar a demanar disculpes pel gag i en una de les emissions de l'espai satíric van fer broma de totes les crítiques rebudes. A més, Soler va defensar la feina de Judit Martín, a qui va lloar com una de les millors humoristes del país.

Una altra denúncia arxivada

Aquesta no és la primera vegada que un contingut de l'Està passant arriba als tribunals i no acaba a judici. El 2019, un sindicat dels Mossos d'Esquadra va presentar una denúncia contra Soler, Domínguez i Magí Garcia per un suposat delicte d'odi i injúries. En aquella ocasió, el contingut denunciat era un gag en què es comparava els Mossos d'Esquadra amb gossos. El 2021 el magistrat que instruïa la causa va arxivar-la també argumentant que la comparativa estava emparada en la llibertat d'expressió.

stats