Mèdia 01/06/2018

La CCMA preveu rebre en els pròxims dies 20,4 milions extres del Govern

L'aportació permetria afrontar la nova temporada amb garanties malgrat la crisi de l'IVA

Albert Castellví
3 min
TV3 ha vist reduïda la seva oferta de canals els darrers anys

BarcelonaEl nou Govern aprovarà, en la seva primera o segona reunió després de ser formalment constituït, una aportació extraordinària de 20,4 milions d'euros per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Aquesta és la previsió amb què treballa l'ens públic, segons ha avançat aquest divendres el seu president en funcions, Brauli Duart, en la seva compareixença davant la comissió parlamentària de control a l'organisme.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquesta partida extra permetrà a la Corporació cobrir el forat de 20,4 milions que ha provocat en el seu pressupost d'aquest any el canvi en la llei de l'IVA aprovat al novembre, i que posava en greu risc el manteniment de la programació de TV3 a partir de la temporada vinent. Malgrat que el Govern haurà d'afrontar l'exercici actual amb uns pressupostos prorrogats, la llei li permet executar aquesta aportació extra perquè es dedicarà a cobrir una "despesa sobrevinguda" que la CCMA ha hagut d'afrontar.

De tota manera, aquesta quantitat només cobreix parcialment la falta de recursos amb què TV3 i Catalunya Ràdio han d'encarar el 2018: a aquests 20,4 milions que hauran de pagar de més en concepte d'IVA s'hi han de sumar també els 7 milions de dèficit que es van generar durant el 2017 i que caldrà eixugar aquest any, i la davallada de 12 milions que s'ha previst en els ingressos per publicitat. I, d'altra banda, continua pendent de resoldre's el conflicte de l'IVA per al període 2015-2017, per al qual l'Estat reclama a la Corporació 147 milions més.

Però Duart no ha volgut detallar quina utilitat es donarà a aquests diners. "Quan arribin, de manera conjunta entre els directors dels mitjans de la Corporació i el consell de govern, es decidirà a què es destinen", ha explicat, i s'ha limitat a dir que els ingressos extres serviran per "revertir els ajustos" que s'han dut a terme durant els últims mesos. La diputada d'En Comú Podem Jéssica Albiach li ha demanat explícitament si això permetria reobrir la corresponsalia de la CCMA a l'Amèrica Llatina, clausurada al febrer adduint motius econòmics, però Duart ha replicat que "s'haurà de decidir si això entra dins de les prioritats". "No arribarem a tot", ha advertit.

De tota manera, s'espera que bona part d'aquests recursos extraordinaris es dediquin a salvar les graelles de TV3 i de Catalunya Ràdio per a la temporada vinent. Abans que Duart anunciés la imminent arribada d'aquests 20,4 milions, el director de la televisió pública, Vicent Sanchis, havia advertit novament que, en les circumstàncies actuals, a partir del setembre "tot el 'prime time'" quedarà afectat, i ha fet referència a programes com l''APM?', el 'Polònia' o el 'Preguntes freqüents', que a hores d'ara "no tenen pressupost".

En canvi, Sanchis ja dona per perdut l'estiu. Després que l'any passat es dotés aquesta època amb una graella competitiva, en aquesta ocasió ha admès que "hi haurà molt poca cosa". "Voldríem mantenir 'Joc de cartes' a l'agost, però sense pressupost algú ho haurà d'esponsoritzar", ha explicat.

Per la seva banda, el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha deixat la temporada per al curs 2018-2019 en l'aire, a expenses de l'arribada de la partida extraordinària. "No hem volgut situar-nos en un escenari catastrofista, confiant que hi pugui haver l'aportació extraordinària. Si arriba, la nova temporada no quedarà afectada", ha assegurat.

Respecte a la temporada d'estiu, Gordillo l'ha qualificat de "miracle", perquè s'hi destinarà "un terç" del pressupost que va tenir l'any passat, la qual cosa implicarà, per exemple, la desaparició d''El suplement' els caps de setmana. Roger Escapa es farà càrrec d''El matí de Catalunya Ràdio', mentre que la tarda tornarà a quedar en mans, igual que l'any passat, d'Ernest Macià, per bé que aquest programa només es podrà produir gràcies al patrocini. Dels 46 programes que formaran la graella d'estiu de l'emissora pública, 25 (és a dir, més de la meitat) seran o bé redifusions o bé continguts procedents de la graella digital de Catalunya Ràdio, com 'Oxitocina', 'Sans i estalvis' o la nova sèrie 'Tor', que s'estrena aquest dilluns.

stats