Es podria ajornar la sentència i Tsunami i els Mossos es preparen: les claus del dia, amb Antoni Bassas (03/10/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Comencem destacant aquest titular que escriu Ernesto Ekaizer des de Madrid: “ La sentència del Procés encara es podria ajornar uns dies”. Es veu que les deliberacions del Tribunal sobre alguns aspectes de la sentència encara no s’han acabat. Problema: el 12 és la festa nacional espanyola; el 15, l’aniversari de l’afusellament de Companys, i el 16 farà dos anys que els Jordis són a la presó i caldria allargar-los la presó provisional. I després ja faltarà menys d’un mes per a les eleccions del 10 de novembre.

La sentència del Procés es podria ajornar uns dies

2. Què passarà quan arribi la sentència? No us perdeu la doble plana que firmen Xavi Tedó i Jordi Mumbrú. Els de Tsunami democràtic preparen tres mesos d’accions de bloqueig amb protestes a tot el país per tornar a mobilitzar el carrer, totes preparades amb molt silenci i discreció. I els Mossos es preparen per protegir les infraestructures clau. Els prop de 1.600 policies nacionals i guàrdies civils que vindran a donar-los suport seran l'últim recurs. Els Mossos consideren que aquesta tardor està en joc el seu prestigi.

Tres mesos d’accions de bloqueig: la resposta del Tsunami a la sentència

3. Pedro Sánchez, que abans d’ahir deia que el 155 era legalment aplicable, s’ha trobat amb experts que li diuen que no, i ara, en una entrevista a 'El Confidencial', diu que la llei de seguretat nacional també és una opció: “Nosaltres el que hem fet és el que haurien de fer tots els governs: preveure, contemplar qualsevol tipus d’escenari, estudiar quins són els escenaris i els instruments que tenim a sobre de la taula, ja sigui l’article 155 o la llei de seguretat nacional, per poder respondre a qualsevol desafiament”.

4. L’economia afluixa. A Catalunya, la creació de llocs de treball es frena i al setembre va donar les dades menys bones des del 2014. En països turístics com el nostre el setembre mai és bo, però hi ha senyals d’incertesa mundial. Ahir la borsa va caure un 2,7%, la pitjor caiguda en dos anys. Causes: tambors de recessió, guerra comercial amb la Xina i possibilitat d’un Brexit sense acord.

5. I, en aquest sentit, atenció a l’ advertiment del professor Albert de Carreras, que en un article explica que el fet de no tenir pressupostos i anar de pròrroga en pròrroga fa que els interessos dels més vulnerables quedin menystinguts.

Els costos de no tenir pressupostos

6. Dos noms propis a la música: ha mort el compositor Carles Guinovart i Plácido Domingo dimiteix de l’Òpera de Los Angeles, que l’investigava per les acusacions d’assetjament sexual.

7. I als esports, l’Espanyol juga aquest vespre a les set a Moscou. I el Barça supera una primera part en què Ter Stegen el va salvar del 0-2, i al segon temps guanya l’Inter amb dos gols de Suárez. Al final del partit va passar una cosa molt infreqüent: Messi va sortir a fer declaracions. Va fer d’apagafocs després de la càrrega de Piqué a Getafe: “Nosaltres estem bé, era molt important guanyar avui. Crec que avui el que és més important és parlar de la victòria d'avui i també de la de Getafe, que és un camp complicat. Avui hem guanyat, i ens queda el Sevilla per arribar bé a aquesta aturada. Intentarem guanyar perquè no es generi això, tot aquest enrenou que es genera quan no hi ha futbol i hi ha molts dies per parlar. Es important que acabem bé i que a poc a poc nosaltres anem arrencant com a equip”.

També a la Champions, el València va perdre per 0-3 davant l’Ajax.

Més continguts de