Crítiques al nou consell de govern de la CCMA

El Col·legi de Periodistes, el comitè d'empresa de TV3 i el Sindicat de Periodistes de Catalunya carreguen contra la politització del procés de selecció dels consellers designats

2 min
TV3 ha vist reduïda la seva oferta de canals els darrers anys

BarcelonaUn dia després de l'anunci de la renovació del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), l'acord pres entre Esquerra, Junts per Catalunya i el PSC ja ha rebut crítiques. El Col·legi de Periodistes n'ha criticat el "mercadeig polític sense manies" i ha lamentat que "s'hagi acabat escollint càrrecs de confiança amb experiència política en ajuntaments, al Govern o al Parlament". També ha subratllat que la renovació arriba després d'un llarg temps encallada.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Confiem que aquests organismes puguin sortir de la provisionalitat en què estaven instal·lats des de fa massa temps, fruit de tenir càrrecs llargament caducats i vacants per suplir", diu el Col·legi, que es mostra "decebut" perquè creu que "les coses es podien haver fet molt millor". Des del seu punt de vista, el procés de selecció dels membres del consell de govern s'hauria d'haver fet de manera "oberta i transparent, on es presentessin candidats i defensessin públicament els seus projectes". El Col·legi afegeix que "s’haurien d’haver valorat projectes de gestió concrets, com es fa en altres mitjans públics".

"Una renovació decebedora"

En paral·lel, el comitè d'empresa de Televisió de Catalunya (TVC) també ha carregat contra la renovació perquè, diu, es tracta d'un "nou consell de govern de la CCMA pactat entre tres partits". Els treballadors de TVC qualifiquen el resultat de "decebedor" perquè "s'ha perdut l'oportunitat de despartiditzar la direcció dels mitjans públics". La "marcada identificació dels nous consellers amb els partits que els han designat –diu el comitè– pot reproduir el bloqueig de funcionament de les empreses de la CCMA sotmeses als interessos externs dels partits". Per això emplacen el consell de govern a una reunió per reclamar "l'aprovació urgent del contracte programa amb pressupost plurianual suficient i el compromís inequívoc amb el manteniment i la promoció de la producció interna i de la plantilla que la fa possible".

En la mateixa línia s'ha pronunciat el Sindicat de Periodistes de Catalunya. "L'acord dels tres grups parlamentaris significa una reescriptura de facto de la llei de la CCMA amb un esperit partitocràtic que ens allunya del dret de la ciutadania a una televisió pública de qualitat i al seu servei. I també de la independència professional en els continguts i en la gestió empresarial", han expressat en un comunicat.

Els nous membres del consell de govern estan encapçalats per Rosa Romà a proposta d'ERC, presidenta del Col·legi de Marquèting i Comunicació de Catalunya i designada el 2019 pels republicans en un càrrec al Servei Català de la Salut, com a presidenta de la Corporació i l'exconsellera de Cultura Àngels Ponsa, que ocuparà la vicepresidència a proposta de Junts. La resta de consellers seran Lluís Garriga, Gemma Ribas i Carme Figueras, a proposta del PSC; Lluís Noguera, d'ERC, i Pep Riera, de JxCat.

stats