Mèdia 19/06/2019

Eva Parera va renunciar al CAC just el dia abans de ser regidora a Barcelona

L'exconsellera de l'organisme, número 4 de la llista de Valls, va deixar el càrrec divendres

Albert Castellví
2 min
Eva Parera va renunciar al CAC just el dia abans de ser regidora a Barcelona

BarcelonaEva Parera va deixar finalment divendres el càrrec de membre del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), just un dia abans de prendre possessió com a regidora a l'Ajuntament de Barcelona, com a número 4 de la llista que encapçalava Manuel Valls i que tenia el suport de Ciutadans (tot i que ara la formació taronja se n'ha desvinculat). El fet d'ocupar una cadira en un ajuntament (igual que el desenvolupament de qualsevol altre "càrrec d'elecció o designació política") és incompatible amb ser conseller del CAC, segons la normativa que regula aquest organisme.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La renúncia de Parera deixa el CAC amb només cinc membres i modifica la correlació de forces en el ple de l'organisme. Fins ara, era habitual que en les qüestions políticament més controvertides es produís un empat a tres vots, i que fossin aprovades gràcies al vot de qualitat del president, Roger Loppacher. Sense Parera, que havia estat escollida com a membre del Consell a proposta d'Unió, aquest empat es desfà en benefici del sector més proper als partits independentistes.

Probablement, la cobertura d'aquesta vacant no es produirà de forma immediata. De fet, tres dels cinc membres que queden actualment al CAC (incloent-hi el president i el secretari, Daniel Sirera) tenen el mandat caducat des del juliol de l'any passat, i fins ara el Parlament no ha iniciat el procediment per nomenar els seus substituts. Sí que s'està tramitant, en canvi, una renovació de la llei del CAC.

La presència d'Eva Parera en aquest organisme va ser qüestionada des que al març es va anunciar que optava a convertir-se en regidora a l'Ajuntament de Barcelona. Tant els comuns com ERC li havien exigit que deixés el càrrec, però ella el va mantenir fins a l'últim moment abans de prendre possessió de l'escó. El CAC, per la seva banda, també havia qüestionat que participés en tertúlies a Onda Cero, ja que els membres del Consell tenen vetat "exercir activitats professionals de cap mena" en mitjans audiovisuals. La consellera, però, va argumentar que ho feia de forma ocasional i no remunerada, i no se li va obrir expedient.

Parera, que actualment milita a Units per Avançar (el partit hereu d'Unió), va ser senadora per designació del Parlament en la novena i la desena legislatures, i va renunciar al seu lloc a la cambra alta el juliol del 2014, quan va ser escollida consellera del CAC. Parera és una de les tres membres de la llista de Valls que va votar a favor de la investidura d'Ada Colau com a alcaldessa i, després del divorci amb Ciutadans i de la decisió de Celestino Corbacho d'integrar-se al grup municipal del partit taronja, serà l'única companya de files de Manuel Valls en el nou consistori.

stats