FICCIÓ
Mèdia 31/05/2019

‘Good omens’ obre la cursa per trobar el nou ‘Joc de trons’

Una allau d’estrenes reivindiquen el gènere fantàstic després de l’adeu de la saga de la HBO

Alejandra Palés
4 min
L’àngel Azirafel (Michael Sheen) i el dimoni Crowley volen aturar l’Apocalipsi.

BarcelonaEl final de Joc de trons ha deixat orfe l’espai de serielitat fantàstica. La saga de George R.R. Martin va aconseguir que el gènere es fes transversal i ara altres sèries volen seguir el seu camí. La primera a reclamar el tron és Good omens, adaptació de la novel·la fantàstica de Neil Gaiman i Terry Pratchett que en castellà es va traduir com a Buenos presagios. La sèrie -de moment s’ha plantejat com una sola entrega de sis episodis- arriba avui a Amazon com una de les grans propostes de la plataforma, però en els pròxims mesos s’acumularan les estrenes que volen contagiar als espectadors el gust per la fantasia.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Qui s’acosti a Good omens esperant una trama similar a les de George R.R. Martin s’endurà una decepció, però això no vol dir que la sèrie d’Amazon estigui exempta d’èpica o d’un imaginari propi. De fet, el món propi d’aquesta minisèrie és molt particular, tot i que alhora no deixa de ser universal; un element que l’agermana amb Joc de trons, que al cap i a la fi parlava, essencialment, d’emocions humanes. Good omens és una faula sobre la interacció entre el bé i el mal.

Un clàssic de la fantasia

A la nova producció d’Amazon els protagonistes són l’àngel Azirafel (Michael Sheen), que regenta una llibreria, i el dimoni Crowley (David Tennant), que condueix un Bentley i escolta Queen. Després de molts anys a la Terra, no volen renunciar a la vida i els petits plaers, i per això, quan s’acosti la fi del món, s’uniran per aturar un Anticrist que té forma de nen d’onze anys. El que ells no saben és que quan el nen va arribar a la Terra va haver-hi un seguit de malentesos que van fer que l’Anticrist no anés a parar a la família que li tocava. Azirafel i Crowley iniciaran una aventura contrarellotge per trobar i aturar l’Anticrist. “Els agrada sopar al Ritz, el vi i els cotxes ràpids. El seu desig d’aturar l’apocalipsi és totalment egoista, però els fa tenir un objectiu comú i convertir-se en uns aliats inesperats”, assegura Tennant (Doctor Who), que apareix a la sèrie vestit com si fos una estrella del rock passada de voltes.

A banda de Tennat i Sheen (Masters of sex), Good omens compta amb un repartiment ple d’altres cares (i veus) conegudes pels seriòfils. Jon Hamm, el Don Draper de Mad men, interpreta un arcàngel Gabriel amant del musical Somriures i llàgrimes, mentre que Benedict Cumberbatch (Sherlock) posa la veu a Satanàs, i Frances McDormand (Olive Kitteridge), a Déu. El resultat és una història surrealista que barreja fantasia i humor.

Durant molt anys es va considerar que la novel·la era inadaptable, i si finalment el projecte s’ha fet realitat és perquè Gaiman l’hi va prometre a Pratchett, que va morir el 2015 de complicacions derivades de l’Alzheimer que li havien diagnosticat el 2007. Gaiman, que ha escrit tots els episodis, no només ha complert la seva promesa sinó que, a més, s’hi ha implicat fins a ser-ne el showrunner, perquè no volia que, com ha passat amb altres adaptacions, espatllessin el seu material. “Era al set de rodatge cada dia, treballant al costat de Douglas Mackinnon, que dirigia, i era al centre de qualsevol decisió que es prenia. Això et donava molta tranquil·litat”, explica Sheen. Per a Gaiman, la sèrie s’ha convertit en un homenatge al seu amic, tal com van demostrar a l’estrena que es va fer a Londres, quan simbòlicament van reservar un lloc per a Pratchett.

Com ja va fer la HBO amb Joc de trons, Amazon ha volgut fer créixer l’expectativa per la sèrie obrint a Londres un pop-up que recrea els escenaris de la sèrie i que es podrà visitar a partir d’avui. Segurament, experiències d’aquest tipus es començaran a multiplicar a mesura que es vagin estrenant el reguitzell de sèries que aspiren a reemplaçar Joc de trons al cor dels espectadors.

Les altres sèries candidates

‘La matèria obscura’

Durant els últims mesos, la HBO ha acumulat provisions per fer front al comiat de la saga de George R.R. Martin. La matèria obscura, versió de la trilogia de Philip Pullman que arribarà a finals del 2019, està protagonitzada per Lyra Belacqua i Will Parry, dos nens que transiten per diversos universos paral·lels. Entre els actors principals hi figuren James McAvoy i Ruth Wilson.

‘Watchmen’

Damon Lindelof (Lost) reinterpreta la novel·la gràfica d’Alan Moore i Dave Gibbons, que va ser portada al cinema el 2009. De fet, la sèrie agafa els elements principals del còmic i explica una trama paral·lela en què la policia decideix acabar amb la vida dels superherois de la ciutat, que són tractats com a criminals. En el tràiler de la sèrie, que s’estrenarà a la HBO a la tardor, s’hi poden veure actors com Jeremy Irons o Regina King.

‘The mandalorian’

Disney+, la plataforma de la companyia de Walt Diseny, encara no ha aterrat, però quan ho faci comptarà amb The mandalorian com el seu principal actiu. Darrere d’aquesta sèrie basada en l’univers de Star Wars, que està previst que s’estreni al novembre, hi ha Jon Favreau, director d’Iron Man. La ficció s’ambientarà després de la caiguda de l’Imperi i l’auge del Primer Orde, i estarà protagonitzada per Pedro Pascal.

‘El senyor dels anells’

Amazon busca el seu gran èxit i per això ha recorregut al que es podria considerar un valor segur, John R.R. Tolkien. La plataforma ha adquirit els drets de l’obra de l’escriptor britànic per 250 milions de dòlars i treballa en una sèrie de cinc temporades d’El senyor dels anells que s’ambientarà en un període anterior al de La comunitat de l’anell, la primera novel·la de la trilogia. Per veure la sèrie, però, caldrà esperar fins al 2021.

stats