Mèdia 23/11/2018

Un jutge cita com a investigat Dani Mateo per mocar-se amb la bandera d'Espanya

L'organització Alternativa Sindical de Policia va presentar una denúncia contra l'humorista

Ara
3 min
Així t’atrapi un debat  sobre els límits de l’humor

BarcelonaUn jutge de Madrid ha citat a declarar dilluns que ve com a imputat l'humorista Dani Mateo per mocar-se amb la bandera d'Espanya en una escena del programa 'El intermedio' de La Sexta. Fonts jurídiques informen que el jutjat d'instrucció número 47 de Madrid ha acordat la seva citació després d'admetre la denúncia que l'organització Alternativa Sindical de Policia va presentar davant del jutjat de guàrdia de Madrid per un delicte d'ofenses i ultratge a símbols d'Espanya o a les seves comunitats fet amb publicitat i un delicte d'odi.

En un programa d''El intermedio', Mateo va interpretar una escena en què, mentre llegia un prospecte d'un medicament antigripal, esternudava i es mocava amb la bandera d'Espanya. "Perdó, perdó, què he fet? Jo no volia ofendre a ningú. [...] No volia ofendre ni als espanyols, ni al rei ni molt menys als xinesos que venen aquests draps. No, drap, no, drap, tampoc", deia en el vídeo.

La seva emissió va suscitar tantes crítiques i polèmica que La Sexta va decidir retirar l'escena de la web l'endemà mateix, després de detectar que hi havia gent que s'havia pogut sentir ofesa. Els directors del programa van defensar l'actuació de Mateo i la van emmarcar dins "l'humor". L'explicació, però, no va convèncer la Guàrdia Civil, que va fer un tuit des del compte oficial del cos en què va defensar que "la bandera simbolitza la unió d'un poble", i que "no respectar-la no és humor", "és ofendre gratuïtament els que la senten amb orgull i els que han entregat la seva vida i esforç als valors de la pau i la llibertat que representa".

Cinc dies després del polèmic gag, el dilluns 5 de novembre, el presentador del programa, El Gran Wyoming, va obrir 'El intermedio' demanant disculpes als espectadors per un acudit "que no tenia cap gràcia". A més, va remarcar que no hi havia cap intencionalitat política o posicionament editorial, ja que es tractava d'una broma feta des de l'humor. "Però si la broma no ha funcionat, si en comptes de provocar el riure ha generat crispació social, és evident que es tracta d'un gag fallit i, per tant, no tenim problemes a demanar disculpes sinceres a tots aquells que s'hagin sentit ofesos", va dir Wyoming.

Des que es va emetre el gag, a més de rebre crítiques a les xarxes socials, Mateo ha sigut objecte d'un boicot publicitari i ha perdut el contracte de patrocini que tenia amb la clínica oftalmològica Baviera.

Suport a les xarxes socials

Després de fer-se públic que Mateo haurà de declarar com a imputat, s'han multiplicat les mostres de suport cap a l'humorista a les xarxes socials. Entre d'altres, Oriol Junqueras ha fet un tuit en què assegura que "a l'estat espanyol no només prohibeixen les urnes, sinó també fer humor". Altres polítics, com Roger Torrent, o periodistes, com Agnès Marquès o Jordi Borràs, han mostrat el seu suport a l'humorista.

Aquesta no és la primera vegada que Dani Mateo ha de presentar-se davant de la justícia per un gag d''El intermedio'. L'any 2017 l'Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos va presentar una querella contra l'humorista i El Gran Wyoming per fer un acudit sobre el monument franquista, ja que, en opinió de l'entitat, la broma era un delicte contra els sentiments religiosos. Finalment, la justícia va arxivar la querella.

stats