L'ARA s'endú el premi especial del jurat dels European Press

L'interactiu 'Cos de dona, medicina d'home' ha estat reconegut per la seva qualitat

2 min
Interactiu Cos de dona, medicina d'home

BarcelonaL'ARA ha estat guardonat amb el premi especial del jurat dels European Press, que s'han entregat aquesta tarda a Madrid, pel reportatge interactiu Cos de dona, medicina d'home. Cada any el jurat de l'organització té la potestat de triar un treball de periodisme europeu que destaqui per la seva excel·lència, i enguany l'escollit ha estat el treball de l'ARA. Cos de dona, medicina d'home –de Lara Bonilla, Ricard Marfà i Idoia Longan, amb il·lustracions de Carmen Casado– denuncia el biaix androcèntric que impregna la recerca i la medicina amb textos sobre els assajos clínics que durant dècades no han inclòs dones i les conseqüències que això té. També recull el testimoni de quatre dones que expliquen la seva experiència amb malalties invisibilitzades i exposa l'impacte del biaix androcèntric en la salut mental.

Des de la seva publicació, Cos de dona, medicina d'home no deixa d'acumular premis i reconeixements: es va endur un European Newspaper Award en la categoria de narració multimèdia, el premi Boehringer Ingelheim al periodisme i divulgació en salut en la categoria de divulgació en innovació aplicada a la qualitat de vida del pacient, i el guardó a l'excel·lència dels Best of Digital New Design de la Society for News Design. Ara el reportatge suma a la seva llista de guardons el premi especial del jurat dels European Press, un guardó que l'any passat es va concedir a un reportatge sobre violència policial contra manifestants a Bielorússia.

Un moment de la cerimònia, celebrada a Madrid, durant la qual s'ha lliurat el guardó

Nominat en la categoria d'innovació

Cos de dona, medicina d'home també aspirava al premi a millor reportatge en la categoria d'innovació, que finalment ha anat a parar a un reportatge col·lectiu fet entre diferents mitjans entre els quals hi ha Eldiario.es, sobre les grans corporacions propietàries d'immobles a Europa. La resta de nominats eren la revista polonesa Outriders, amb un treball sobre el conflicte entre elefants i humans a Sri Lanka; el Zeit Online per This is us, un reportatge en què es retraten les vides de 49 persones amb l'objectiu de reflexionar sobre la societat alemanya; i Sneaker Hunt, una investigació transmèdia de Flip, Zeit i NDR sobre què passa amb les soles de les vambes un cop són portades a reciclar.

Els European Press reconeixen cada any els millors treballs periodístics fets en 47 països europeus. Els guardons són una iniciativa de set organitzacions europees amb estrets vincles amb el sector de la informació, com ara The Guardian Foundation, The Politikien Foundation o The Thomson Reuters Foundation. L'entrega de premis d'aquest any ha comptat amb la participació de la periodista ucraïnesa Olha Rudenko, editora en cap del diari The Kyiv Independent, que ha convidat els presents a fer el periodisme en què creuen i ha refermat el compromís del seu mitjà amb explicar la realitat de la guerra a Ucraïna.

stats